23
Nisan
2024
Salı
GÜNCEL

Hurdalıkta radyasyon iddiası

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sivas Milletvekili Nurettin Sözen'in TBMM Başkanlığı'na 'Sivastaki bir demir hurdalığında radyasyonlu hurdaların bulunup bulunmaması' konusundaki soru önergesine Sivas Valiliğinden açıklama geldi.

Valilikten yapılan açıklamada, "Sivas-Ulaş arasındaki kovalı mevkiinde bulunan hurdaların radyolojik açıdan çevre ve insan sağlığına olumsuz bir etkisi bulunmamaktadır" denildi.

Konuyla ilgili olarak Sivas Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, soru önergesinden sonra Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun söz konusu bölgede inceleme yapıldığı belirtilerek, "Sivas Milletvekili Nurettin Sözen'in TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesine ve düzenlediği basın toplantısına konu olan 'Muhtemelen Irak'tan ithal edilen radyasyonlu hurdaların bir bölümü Sivas-Ulaş arasındaki Kovalı mevkiinde yığın halinde açıkta durmaktadır' ifadesi kapsamında valiliğimiz, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'na yazı yazarak konunun incelenmesini istemiştir. Bu çerçevede Türkiye Atom Enerjisi Kurumu uzmanları tarafından sahada radyasyon güvenliği yönünden denetim yapılmış olup, yazı ile Valiliğimize bilgi verilmiştir" denildi.

Açıklamada, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun verdiği raporda şunlara yer verildiği belirtildi;
"17.03.2006 tarihinde radyasyon güvenliği yönünden denetim yapılmış olup alınan ölçümler sonucunda doğal radyasyon seviyesinin üzerinde bir değer tespit edilmemiştir. Bu hurdaların radyolojik açıdan çevre ve insan sağlığına olumsuz bir etkisi bulunmamaktadır. Ayrıca metal hurdayı eriterek üretim yapan tesislerin girişlerinde kurulmuş olan sabit radyasyon ölçüm sistemleri herhangi bir radyasyon tehlikesi durumunda alarm vermekte ve bu şekilde var ise radyoaktif maddeler tespit edilerek olası risklerin önüne geçilmektedir"

.
Yayın Tarihi : 4 Nisan 2006 Salı 18:49:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?