3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Kar lastiğine güvenmeyin

Karayolları 16. Bölge Müdürlüğü Bakım Baş Mühendisi Akif Cırık, kar lastiğinin zincirin yerini kesinlikle tutmayacağını söyledi. Yumuşak kar üstünde lastiklerde vakum görevi gören boşlukların karla dolduğunu belirten Cırık, "Özellikle yumuşak kar üstünde zincirin yerini vakumlu lastikler alamaz." dedi.

Buzlu ve karlı yollarda kar lastiği kullanan araçlarda zincir zorunluluğunun kaldırılması yönündeki tartışma devam ediyor. Üretici firmalar, aracında kar lastiği bulunan sürücülerin zincir takmayabileceğini savunurken uzmanlar, bunun araç zincirinin yerini tutmayacağını söylüyor. Karayolları 16. Bölge Müdürlüğü Bakım Baş Mühendisi Akif Cırık, vakumlu kar lastiklerinin sadece buzlu yollarda etkili olduğunu söyledi.

Özellikle yumuşak karda seyreden araçların zincir takması gerektiğini vurgulayan Cırık, "Vakumlu lastik yumuşak kar üstünde aracın kaymasını engelleyemez." dedi.

Lastikteki vakum sisteminin çalışması için tabanın sert olması gerektiğini kaydeden Cırık şunları söyledi: "Vakumlu lastik sadece buz üzerinde faydalı olabilir. Vakum etkisi dediğimiz olayın gerçekleşebilmesi için tabanda sert bir zemin bulunmalı. Sert zeminle lastiğin arasında vakum gücü oluşur ve sistem bu şekilde çalışır. Yumuşak karlı bir zemin üzerinde vakumlu lastik iş yapmaz. Vakum boşlukları karla dolar ve normal lastikten hiçbir farkı kalmaz. Onun için zindir diyoruz. Zincir sürdünmeyi ve pürüzlülüğü arttırmasından dolayı gereklidir. Vakumlu lastiğe güvenerek 7-8 santim yumuşak kar üstünde şehirler arası yola çıkarsanız yolda kalırsınız."

.
Yayın Tarihi : 25 Ocak 2006 Çarşamba 12:04:24
Güncelleme :25 Ocak 2006 Çarşamba 13:29:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?