4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Kar paraları tüketti

Çok fazla kar yağan doğu belediyeleri, hükümetten kar tazminatı istiyor.

Diğer belediyelere oranla bütçesinin büyük bir kısmını kar mücadelesine harcayan bu belediyeler, eşit şartlarda hizmet etmediklerini savunuyor. Belediyeler, kar mücadelesine harcanan parayla şehrin ihtiyacı olan başka hizmetler üretmek istiyor.

Kar yağışı, bereketinin yanı sıra birçok olumsuzlukları da beraberinde getiriyor. Bundan en fazla etkilenen kurumların başında ise kar yağışını fazla alan il ve ilçe belediyeleri geliyor. Kar mücadelesi sırasında özellikle asfalt ve çevre düzeni bozuluyor.

Bunun yanı sıra şehir trafiğinin aksamaması için cadde ve sokaklarda biriken kar iş makinalarıyla şehir dışına taşınıyor. Bahar aylarında şehir adeta yeniden imar ediliyor. Şehir temizliği, trafiği ve imarından sorumlu belediyeler ise bütçelerinin büyük bir oranını kar mücadelesine ayırmak zorunda.

Bu da kar yağışının az ya da hiç olmadığı belediyelere göre yatırımlara daha düşük bütçe ayrılması anlamına geliyor.

Bu dengenin sağlanması için doğu belediyeleri hükümetten 'kar tazminatı' almanın yollarını aramaya başladı. Bu talep ilk olarak geçtiğimiz yıl Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler tarafından dile getirilmişti. Çevre il ve ilçe belediyeleri de talebe destek oldu. Küçükler başkanlığında toplanan diğer belediye başkanları Ankara'ya giderek konuyu hükümet üyelerine iletti.

Talebin karşılanacağı konusunda söz alan belediyeler bugüne kadar olumlu bir gelişme olmamasından dertli. Belediyeler, kar mücadelesine harcanan parayla şehrin ihtiyacı olan başka hizmetler yapmak istediklerini dile getiriyor.

Mesela senede yaklaşık 5 milyon YTL'yi kar mücadelesine harcayan Erzurum Büyükşehir Belediyesi, bu parayla 3 tane köprülü kavşak, 3 adet çok katlı otopark ve 2 tane kültür sarayı yapabileceğini savunuyor. Aynı şekilde kar mücadelesine yılda 3 milyon YTL harcayan Sivas Belediyesi de en az 150 dönümlük park ve 15 derslikli 2 okul yapmayı planlıyor.

Kar tazminatı talebi, kar yağışının iyice hissedildiği bugünlerde tekrar gündeme getirildi. Doğu belediyeleri, Erzumun Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler başkanlığında kurulan Doğu Anadolu Belediyeler Birliği çatısı altında taleplerini yineledi.

Kar mücadelesini 'boşa kürek sallamak' olarak nitelendiren Erzurum Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu, konunun sürekli gündemde tutulması gerektiğini söyledi. Hükümetin seslerine kulak vermesini isteyen Tavlaşoğlu, doğu illerine göre çok az kar alan İstanbul'da 10 santimlik karda kıyametin koparılmasına ise bir anlam veremiyor.

"Bizim hayatımız yılın 4 ayı felç." diyen Tavlaşoğlu, doğu illerinin bu konuda farkedilmediğini savundu. Tavlaşoğlu, "Kar tazminatı talebimizi yineledik. Geçen yıl da hükümet üyelerinden bu yönde söz almıştık. Ama hala bir karşılık göremedik. Kar mücadelesi sırasında adeta boşa kürek sallıyoruz." şeklinde konuştu.

Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın da kar mücadelesine harcanan parayla başka hizmetler üretmek istediklerini söyledi. Aydın, "Doğu illeri adına tazminat talebinde bulunan sayın Ahmet Küçükler'i destekliyoruz. Belediyelere eşit olarak dağıtılan genel bütçe oranında, karı fazla alan illere ayrıcalık tanınmalı." dedi.

BELEDİYE BÜTÇELERİ NASIL OLUŞTURULUYOR?

Belediyelerin İller Bankası'ndan aldığı bütçesi o belediyenin resmi nüfusu belirliyor. Toplanan vergilerin yüzde 6'sı illerin nüfusuna göre bölünüp dağıtılıyor. Büyükşehir belediyelerinin bütçeleri ise biraz farklı hesaplanıyor. Hem genel bütçeden pay alan büyükşehir belediyeleri, hem de sınırları içinde toplanan vergiden pay alıyor.

.
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2006 Perşembe 14:17:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?