7
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Kuş gribine önlem alınmalı

Sivas Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Muhammed Törnük, Kuş Gribi konusunda kamu yönetiminin, üreticilerin ve tüketicilerin alması gereken önlemleri açıkladı.
Konuyla ilgili açıklama yapan Törnük, Kuş Gribi kaynaklı gelişmelerinin, kanatlı sektörü ve gıda güvenliği boyutlarıyla Ziraat Mühendisleri Odası'nın ilgi alanına girdiğini, bu bağlamda birçok konu hakkında vatandaşın bilgilendirilmesi gerektiğini ifade etti. Türkiye, kuşların göç yollarında olan büyük bir coğrafya niteliği ile tavuk vebası, Kuş Gribi açısından önemli bir risk potansiyeli taşıdığını söyleyen Törnük, riskin göç yolları üzerinde bulunan ve açıkta besleme yapılan köy tavukçuluğu üzerinde oldukça büyük olduğunu belirterek, şu uyarılarda bulundu:
"Vakanın yalnızca Manyas Gölü ve civarı ile sınırlı kalmama olasılığı oldukça yüksek olduğundan, tüm ülke çapında, özellikle göç yolları üzerinde, detaylı tarama çalışmaları gerçekleştirilmelidir. Karantina, itlaf, dezenfeksiyon gibi uygulamalar etkinlikle gerçekleştirilmelidir. Bunu yapabilmek için, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın personel ve bütçe olanaklarının ivedilikle artırılması gereklidir. Buna karşılık, hayvanların yetiştirme dönemi boyunca kapalı ortamlarda beslendiği modern tavukçuluk işletmelerinde, herhangi bir enfekte materyal oluşması söz konusu değildir. Ayrıca, kanatlı sektörü, sözü edilen hastalık Türkiye'ye girmeden çok önce, konu ile ilgili çalışmalar yapmış ve önlemler geliştirmiştir. Bununla birlikte, işletmelerde alınması gereken önlemlere titizlikle uyulmalı ve buna yönelik denetimler artırılmalıdır. Aynı tarama çalışmasının, tanımlanan bölgelerde yaşayan insanlar üzerinde de etkinlikle yürütülmesi gereklidir. Özellikle avcı, köy tavuğu yetiştiricisi, çiftlik çalışanı ve enfekte materyali tüketen tüketiciler, en yüksek risk grubunu oluşturmaktadır. Tüm bunlara karşın, tavuk eti ve yumurtanın görece ucuz fiyatları nedeniyle halkın protein gereksinimini karşılamakta yeri doldurulamayacak bir öneme sahip olması dolayısıyla, tüketicinin konu ile ilgili bilgilendirilmesi yaşamsal önem taşımaktadır."
Törnük, modern tavukçuluk işletmelerinde üretilen kanatlı ürünlerinin tüketilmesinde, sağlık açısından artan bir risk söz konusu olmadığını belirterek, tavuk etlerinin iç ısıları 70 santigrat derecenin üzerine çıkacak şekilde pişirilmesi ve yumurtaların haşlanarak tüketilmesi, virüsün yaşamasını olanaksız kılan yöntemler arasında olduğuna dikkat çekti.
.
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2005 Cumartesi 01:32:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?