3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Sağlık personeline kızamık semineri

Sivas İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi tarafından kentteki hastaneler, eczaneler ve sağlık kuruluşlarında çalışanlara yönelik olarak 'Kızamık Sürveyansı' konulu bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Kızamık ve ilaçları konusunda gelişen ve değişen son yeniliklerin anlatılması için Sağlık Müdürlüğü konferans salonunda yapılan seminere, Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Askeri Hastane, özel poliklinikler, Sivas Devlet Hastanesi, Sultan 1. İzzettin Keykavus Devlet Hastanesi polikliniklerinde görev yapan pediatri uzmanları, İntaniye uzmanları ve bu servislerin sorumlu hemşireler, acil servis sorumlu doktorları, sorumlu hemşireleri ve hastane laboratuar sorumluları ile Sivas'ta bulunan eczacılar ve eczacı kalfaları katıldı.

Toplantıda ilk olarak konuşan Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Sefa Avunduk, Kızamık Sürveyansı başlığı altındaki çalışmaları anlattı. Avunduk, çocuk ölümlerinin önüne geçilmesi için Kızamık aşısının önemli olduğunu vurgulayarak, hedeflerinin aşı yapımı konusunda yüzde 95'in üzerine çıkmak olduğunu söyledi. Dünyada her yıl 30 milyon kızamık vakasının görüldüğünü hatırlatan Avunduk, 888 çocuğun öldüğünü ölenlerin 5 yaş altı çocuklarda daha çok görüldüğünü belirtti. Avunduk, "Türkiye'de ise 8 ila 30 bin arası çocukta kızamık görülüyor. Her 100 çocuktan 1-3 arasında ölümler yaşanıyor" dedi.

Ülke genelinde Sağlık Bakanlığı çalışmaları doğrultusunda kızamık aşısı olacak çocukların ilk aylarında Kızamık aşısı yerine MMF aşısı yapılacağına dikkat çeken Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Sefa Avunduk, menenjit aşısının da takvime alındığını, kadınlar için de tetanos aşısının yapılması konusunda yeni çalışmaların olacağını ifade etti. Avunduk, 15 yaşına kadar bir çocuğun aşısının toplam masrafının 5 dolar olduğunu da sözlerine ekleyerek, herkesin aşılara yeteri kadar ilgi göstermesi gerektiğini kaydetti.

Ardından aşıların saklanılması konusunda bilgiler veren Soğuk Zincir Sorumlusu Sadi Şahin, seminere katılanlara çeşitli bilgiler aktardı. Aşıların saklanırken uygunsuz ısıya maruz kalmaları neticesinde bozulduğunu hatırlatan Şahin, aşıların saklanması ve saklanılacak yerlerde dikkat edilecek hususları anlattı.

.
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2006 Perşembe 15:19:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?