6
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Sokak çocukları araştırması

Sivas'ta sokakta çalışan ve madde bağımlısı olan çocuklar ve aileleri üzerinde yapılan araştırma sonucu, sorunun ailenin yapısından ve çocukları ile ilgilenememelerinden ortaya çıktığı bildirildi.

Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve Sivas Kızılay Şube Başkanlığı kurumsal işbirliği ile hizmete açılan Aile Danışma Merkezi tarafından "Çocuğun Sokakta Çalıştırılmasının Sosyo-Ekonomik Dinamikleri ve Ailelerin Demografik Nitelikleri' adı altında yapılan araştırma, Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen panelde açıklandı.

Halk Eğitim Merkezi çok amaçlı salonda yapılan panele, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Fahri Erenel, Sosyal Hizmetler İl Müdürü Tahir Özel, Emniyet Müdürlüğü'nün Asayiş, Kaçakçılık ve Organize Suçlar ile Çocuk Koruma Şubesi yetkilileri, sağlık çalışanları ve mahalle muhtarları katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Aile Danışma Merkezi Müdürü Bahattin Karaoğlan, uzun süren bir araştırma sonrasında sokakta çalışan ve madde kullanan çocukların ve ailelerin durumlarının ortaya çıktığını söyledi. Ardından araştırmayı yapan Psikolog Doktor Osman Alacahan, ilk olarak sokakta çalışan çocukların durumu hakkında bilgiler verdi.

Çocukların sokakta çalışmalarının en büyük etkeninin babalarının ilgilenmemesi ve çocuklarını sokakta çalışmaya teşvik etmesinden kaynaklandığını belirten Alacahan, bazı ailelerin de çocuklarını çalıştırmada eğitici bir amaç güderek, 'Para kazanmayı öğrensin', 'Gözü açık olsun' 'Hakkını korusun' şeklinde çocukları çalıştırmaya teşvik ettiklerinin ortaya çıktığını kaydetti.

Yapılan araştırmada sokakta çalışan çocukların anne ve babasının eğitim seviyesinin de düşük olduğunun ortaya çıktığını belirten Alacahan, "Yapılan araştırmada sokakta çalışan çocukların babalarının yüzde 8'inin okur yazar olduğu, yüzde 80'inin ilkokul mezunu olduğu ve yüzde 12'sinin de orta ve lise mezunu olduğu; annelerin yüzde 25'inin okuma ve yazmasının olmadığı, yüzde 75'inin de ilkokul mezunu olduğu anlaşıldı. Babaların yüzde 45'inin inşaat türü gündelik işlerde çalıştığı, yüzde 55'inin de işsiz olduğu belirlenirken, babaların yüzde 75'inin sigara kullandığı, yüzde 5'inin alkol kullandığı belirlendi" dedi.

"GENELLİKLE 15 YAŞ CİVARINDAKİ ÇOCUKLAR MADDE BAĞIMLISI OLUYOR"
Sokakta çalışan çocukların profillerinde ise ilginç sonuçların ortaya çıktığını belirten Alacahan, "Sokakta çalışan çocukların hemen hepsinin erkek olup, bunların tamamına yakını da ilköğretim seviyesinde çocuklardan oluşmaktadır. Çalışan çocukların yüzde 95'i ilköğretim, yüzde 5'lik oranı da lise eğitimi alanlardır. Bunlardan yüzde 75'i 8-11 yaş grubu, yüzde 25'i de 11-14 yaş grubu çocuklardır.

Çalışan çocukların aylık kazançlarında ise çocukların yüzde 20'si 1-50 YTL, yüzde 75'i 51-100 YTL ve yüzde 5'i de 101-150 YTL para kazanmaktadırlar. Çocukların yüzde 50'si simit satarken, yüzde 35'i tartıcılık ve yüzde 15'i de mendil satıp ayakkabı boyuyor. Yine çocuklar üzerinde yapılan araştırmada yüzde 80'inin 1 ile 12 ay arasında değişen oranlarda çalıştıkları, diğer yüzde 20'lik orandaki çocukların da 12 ay ve daha fazla zamandır sokakta çalıştıkları ortaya çıktı" diye konuştu.

Uçucu ve kafa yapıca madde kullanımı konusunda da önemli veriler elde edildiğini belirten Alacahan, "Kafa yapıcı özellikleri bulunan maddeler, çocukların kolay alabilecekleri marketlerde ve alış veriş merkezlerinde, ucuz satıldığı için alınıp kullanılıyor. Genellikle 15 yaş civarındaki çocuklar madde bağımlısı oluyor. Asıl neden ile ailevi sorunlar, maddi sıkıntı ve işsizlik gibi konulardan kaynaklanıyor. Başka bir nedeni de çocukların merakıdır" dedi.

Tedavi konularında da yine ailelerin kabahatli olduğunu ifade eden Alacahan, "Aileler madde bağımlı çocuklarını toplumdan saklıyor. Tedavileri için de aileler kendi metotlarını belirlemek istiyor. Yapılan araştırmalarda madde bağımlısı olan ailelerin ekonomik ve eğitim seviyelerinin de düşük olduğu gözlendi" diye konuştu.

Seminer, yapılan araştırmalar üzerine çözüm yollarının belirlenmesi konularının konuşulmasıyla devam etti.

.
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2005 Cumartesi 22:56:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?