4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

TCDD Genel Müdürü Sivas'ta

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, demiryolunun gelişmesi için var güçleri ile çalışacaklarını söyledi.

Özel bir tren ile Sivas'ta yapılacak olan TCDD Bölge Toplantısına katılmak üzere dün gece 23.00 sıralarında Sivas Gar'ına gelen TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Sivas GAR'ında TCDD 4. Bölge Müdürü İlhan Kelek, Tüdemsaş Genel Müdür Vekili Veysi Kurt ile TCDD çalışanları tarafından büyük bir coşku ile karşılandı.

Trenden indikten sonra TCDD çalışanlarına hitap eden Karaman, Demiryollarının 150. kuruluş yıldönümünde daha önceki yılları aratmayacak şekilde gelişeceğini belirterek, herkesin yüzünün güleceğini söyledi. Hızlı tren projesi hakkında da çalışmaların devam ettiğini kaydeden Karaman, Ulaştırma Bakanının bu konuda söz verdiğini hatırlatarak, "Hükümet adına demir yollarını mutlaka destekleyeceklerini söyleyerek, İstanbul-Sivas arası 5 saat, Ankara-Sivas arası 2 saat olacağını belirtti. Bunu mutlaka yapacağız. Bu heyecan, bu sevgi ve coşku her zaman olduğu sürece bundan ödün vermeden demiryolcular olarak çalışacağız" diye konuştu. Ardından dinlenme salonuna geçen Karaman, burada basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Tren ile seyahat etmesinin nedeninin, sorunların ve problemleri yerinde görmek ve bölgesel toplantıya katılmak için tren yolculuğunu seçtiğini kaydeden Karaman, Türkiye'de demiryollarını geliştirmek için bir dizi çalışma yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Bu yıl demiryollarını geliştirmek için hedefler belirledik. Demiryollarını 17 ayrı hedefte geliştirmeyi planlıyoruz. Tabi bu hedefleri projelerle besliyoruz. 300'e yakın hedefi yaptığımızda bu hedefler gerçekleşecek" dedi. Hedefleri belirledikten sonra tüm bölgelere tren ile ziyarette bulunduğunu kaydeden Karaman, ziyaretlerde hedeflerle ilgili de çalışma yaptıklarını belirterek, "Bu hedefler içerisinde yer alan GAR'ların şehir hayatına katılması için bir çaba içerisindeyiz. Bununla birlikte yolları da yerinde inceleme imkanı buluyoruz" dedi.
Asıl hedeflerinin demiryollarını geliştirmek olduğunu vurgulayan Karaman, "Türk halkının yüzde 98'i demiryollarını seviyor, ama yüzde 2 gibi bir oran trene biniyor. Bunun sebebi ise 60 yıldır kan kaybetmesi, çağa uygun olmamasından kaynaklandığı içinde kaybedilen kanı yeniden toparlamaya çalışıyoruz. Hükümet de destek veriyor ve biz de elimizden geleni yapıyoruz" dedi. Son dönemlerde toplu taşımacılıkta şehirler arası otobüs ve uçak firmaları arasında bir rekabetin olduğu ve TCDD'nin bu rekabetin neresinde olduğu sorusuna cevap veren Karaman, bunun rekabet şeklinde düşünülmemesi gerektiğini belirtti. Ulaşım sistemlerinin arasında bir dengenin olması gerektiğinin altını çizen Karaman, karayolu ağırlıklı ulaşıma önem verildiğinde diğer bir karayolu ulamım sistemi olan demiryolunda eksikliğin olduğunu söyledi. Tüm ulaşım sistemlerinin birbirine destek olduğunu kaydeden Karaman, birinin çok, diğerlerinin az gelişmesi durumunda da bunun sıhhatli bir ulaşım sistemi olamayacağını ifade etti.

Gelişmiş ülkelerin ulaşım sistemini sınıflandırdığına dikkat çeken Karaman, 200 kilometrelik bir yere gidilecekse en uygun karayolu aracı olan otomobil veya otobüs kullanıldığını, 600 kilometrelik bir mesafeye gidilecekse demiryolu tercih edildiğini, 600 kilometreden uzun mesafelerde de saatlerce otobüsle gitmek yerine uçakların tercih edildiğini belirtti.

Bunun için kara, hava ve demiryollarının gelişmesi gerektiğine dikkat çeken Karaman, "Onun için isteyen istediği ulaşım sistemini seçecek. Biz bunun neresindeyiz derseniz maalesef biz bunun gerisindeyiz. Ama biz bunun ilerisine çıkmayı hedefledik. Yani yüzde 2'lerden, yüzde 20'lere 10 yıl içerisinde çıkmayı planlıyoruz. Bunun için de var gücümüzle çalışıyoruz" dedi. TCDD Genel Müdürü Karaman, Sivas'ta bir gün süre ile kalarak, çeşitli ziyaret ve incelemelerde bulunduktan sonra Erzurum'a gidecek.

.
Yayın Tarihi : 25 Nisan 2006 Salı 12:22:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?