3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Verem hastaları kontrol edilmiyor

Verem Savaş Derneği Sivas Şube Başkanı Seyhat Kocagözoğlu, veremle mücadele konusunda Sağlık Bakanlığı'nın üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

Verem Savaş Derneği üyeleri, Verem Haftası dolayısıyla Atatürk Anıtı'na çelenk koydu. Ardından bir açıklama yapan Sivas Şube Başkanı Kocagözoğlu, Sağlık Bakanlığı'nın verem hastalarının kontrol edemediğini ileri sürdü.

Türkiye'de ne kadar verem hastasının olduğunun bilinmediğini belirten Kocagözoğlu, şunları söyledi:

"Bilinen hastaların yüzde 10-15'inin izi kayıp. İzi kaybedilen hastalar toplum içinde her yerde serbestçe dolaşıyor, etrafa dirençli mikroplar saçıyor. Toplum büyük bir tehdit altında ve zira dirençli mikropları kapanların tedavisi neredeyse imkansız."

Sağlık bakanı ve bakanlığın üst düzey yöneticilerinin Türkiye'de verem sorununun boyutlarından ve öneminden habersiz göründüklerini kaydeden Kocagözoğlu, "Konuya gereken ilgi gösterilmiyor. Bakanlık yıllardır ilaç ve aşı tedarikini bir düzene sokamadı. Her yıl mutlaka aşı veya ilaç sıkıntısı çekiliyor. Şu anda birçok dispanserde bazı ilaçlar yok. Kolu kanadı kesilen derneklerin gayretleriyle gün geliştiriliyor. 1930'lardan 1980'lere kadar kendi aşısını üretebilen Türkiye, BCG'yi ithal ediyor. Gelmişte onca imkansızlıklar içerisinde veremle savaşta büyük başarılar üretmiş olan Türkiye'ye bu görüntüler yakışmıyor" dedi.

ocagözoğlu, veremle ilgili sorunun temelinde kaynak yetersizliğin olmadığını, sorumluluk ve kötü yönetimin olduğunu sözlerine ekledi.

.
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2006 Pazartesi 17:27:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?