7
Mayıs
2024
Salı
YAŞAM

Gençliğin dejenerasyonu korkutuyor

Sivas Valisi Hasan Canpolat, gençlerin içinde yetiştiği kültürün dağıldığını, aile yapısının bozulmaya başladığını belirterek, "Bu sorunlarla ilgili olarak şimdiden önemli tedbirler alınmaz ise ileride karşımıza daha büyük sorunlar gelecektir" dedi.

Sivas'ta 2005 yılının son güvenlik toplantısı yapıldı. Toplantıda polis ve jandarma bölgesindeki olaylar değerlendirildi. Emniyet Müdürlüğü Konferans Salonu'ndaki toplantıya Vali Hasan Canpolat, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Fahri Erenel, Güvenlikten Sorumlu Vali Yardımcısı Ali Mantı, Emniyet Müdürü Yahya Bal, Jandarma Komutanı Kurmay Kıdemli Albay Agah Dolay ile ilçelerin kaymakam, emniyet müdürleri ve jandarma komutanları katıldı.

Toplantıda konuşan Vali Hasan Canpolat, suçla mücadelede toplumun desteğinin önemli olduğunu söyledi. Güvenliği sadece güvenlik güçlerinin sağlamadığını kaydeden Vali Canpolat, halkın huzurlu yaşayabilmesi için de vatandaşın bilgisine başvurulması gerektiğini ifade etti.

Sivas'ta en önemli sorunların başında gençlerle ilgili konuların yer aldığını dile getiren Vali Hasan Canpolat, "Gençlerin içinde yetiştiği kültür dağılmış, aile yapısı bozulmaya başlamış, mahalle kültürü ortadan kalkmaya başlamıştır. Bunlardan kaynaklanan sorunlarla gençler, emniyetle karşı karşıya gelmeye başlamıştır. Bu sorunlarla ilgili olarak şimdiden önemli tedbirler alınmaz ise ileride karşımıza daha büyük sorunlar gelecektir" dedi.

Sivas'ta genel olarak asayiş olaylarının az olduğunu kaydeden Vali Canpolat, en son istatistiklere göre son 14 yıl içerisinde hiçbir kapkaç olayının yaşanmadığını belirterek, ülke genelinde artan mala karşı işlenen suçlarda olduğu gibi Sivas'ta da bir artışın söz konusu olduğunu söyledi. Bıçakla yaralama olayıyla ilgili olarak da, Türkiye geneline göre en çok suç işlenen iller arasında Sivas'ın da bulunduğunu kaydeden Vali Canpolat, bunun önüne geçilmesi için bıçak kültürünün ortadan kaldırılması gerektiğini savundu.

"HIRSIZLIK OLAYLARI KANUNDAKİ DEĞİŞİKLİKTEN KAYNAKLANIYOR"
Ardından polis mıntıkasında yaşanan olaylarla ilgili olarak Terörle Mücadele Şube Müdürü Kamil Çelik sunum yaptı. Sivas genelinde 2004 yılında bin 713 asayiş olayının yaşandığını belirten Çelik, "2005 yılında yüzde 29 oranında bir artış yaşanarak, 2 bin 53 olay meydana geldi. Şahsa karşı işlenen olayların başında bıçakla yaralama, alkol, Sivas Çakısı taşınması, özenti, alacak-verecek meseleleriyle aile içi sorunlar bulunuyor" diye konuştu. Çelik, mala karşı 2004 yılında 478, 2005 yılında da 508 suç işlendiğini söyledi. Terörle Mücadele Şube Müdürü Çeliki, hırsızlık olaylarının 5237 sayılı Ceza Kanunu'ndaki değişiklik, tutuklanmama, erken tahliye, iş merkezlerinde güvenlik önlemlerinin yeteri kadar alınmaması ve küçük yaşta çocukların tutuklanmamasından kaynaklandığını dile getirdi.

Sivas'ta yaşanan olaylarla ilgili olarak 2005 yılında 4 bin 379 kişi hakkında işlem yapıldığını ve bunların 153 tanesinin tutuklandığını kaydeden Çelik, terör konusunda 2005 yılında 74 zanlıdan 42 tanesinin tutuklandığını, Organize-Mali ve Narkotik konularda 56 zanlıdan 39'unun tutuklandığını ve kaçakçılık alanında da sahtekarlık, bağımlılık ve uyuşturucu özelliği taşıyan hap ve sahte para konusunda artış olduğunu, haraç, dolandırıcılık, kenevir, esrar ve tütün konularında azalma olduğunu belirtti.

Çelik, 2005 yılı içerisinde 45 ölümlü kaza olduğunu, kazalarda 45 kişinin öldüğünü, 341 kişinin yaralandığını, 2 bin 15 maddi hasarlı ve bin 643 tane de yaralamalı kaza yaşandığını söyledi.

Jandarma bölgesindeki olaylar ile ilgili olarak da Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Jandarma Kıdemli Yüzbaşı Süleyman Yurdakul sunum yaptı. 2005 yılında bin 295 hadise olduğunu belirten Yurdakul, yıl içerisinde 2 teröristin canlı olarak yakalandığını, 12 yardım ve yataklık yapan kişinin yakalandığını ve 9 tane de terör örgütlerine ait sığınağın ele geçirilerek, imha edildiğini kaydetti.

Yapılan sunumlardan sonra toplantı basına kapalı olarak devam etti.

.
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2005 Çarşamba 13:28:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?