6
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

Güncel sorunlar tartışıldı

Sivas'ta düzenlenen 'Türkiye'nin Güncel Sorunları' adlı konferansta konuşan AKP Balıkesir Milletvekili Turan Çömez, "AB sürecinde Türkiye'nin yolunun mayınlarla döşeli olduğunu" söyledi.

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) tarafından organize edilen Türkiye'nin Güncel Sorunları konulu konferansa, özel bir uçakla Ankara'dan Sivas'a gelen AK Parti Balıkesir Milletvekili Turan Çömez, Siyasal Strateji Uzmanı Abidin Aydoğdu, Emekli Tümgeneral Osman Özbek ve Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Gülfem Eröz, konuşmacı olarak katıldı.

Üniversitenin Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferans, Siyasal Strateji Uzmanı Abidin Aydoğdu'nun 'üniter devlet ve korunması' konulu konuşmasıyla başladı. Aydoğdu, ülkedeki sorunların giderilmesi için en önemli gücün genç nüfus olduğuna dikkat çekti.

Ardından Türkiye'nin geleceği konusunda konuşma yapan AK Parti Balıkesir Milletvekili Turan Çömez, Türkiye'nin önümüzdeki 10 yılında AB sürecinde birçok dayatmalarla karşı karşıya kalacağını söyledi. 10 yıl sonrasında dünya ülkeleri arasında birçok konuda problemler çıkacağını belirten Çömez, Türkiye'nin alacağı kararlarla 2050 yılındaki konumunu da belirlemiş olacağını ve bunun için dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. ABD'nin 2015 yılında tek hegamon devlet olarak varlığını devam ettireceğine ve bu tarihte kendisine en yakın rakibin de Çin olacağına işaret eden Çömez, Türkiye'nin de pozisyonunu belirlemesi gerektiğini kaydetti. Türkiye'nin AB sürecinde ise birçok dayatmalar olacağını ifade eden Çömez, sözde Ermeni soykırımı, Türkiye'nin akarsularının kullanımı konusunda da pürüzlerin yaşanmasının muhtemel olduğunu belirtti.

"AB SÜRECİNDE TÜRKİYE'NİN YOLU MAYINLARLA KAPLI"

Çömez, "Ben Ankara'da sizin adınıza siyaset yapan bir arkadaşınız olarak AB sürecinin çok hareketli geçeceğini, çok riskli ve çok mayınlı alanların olduğunu gördüğümü ifade etmek istiyorum. Görünen o ki, Türkiye bu satır arası dayatmalarla, bu gizlenmiş mayınlarla epey zorlu bir süreç yürümek mecburiyetinde kalacak. Keşke Türkiye kendi bünyesinde yapacağı reformlar için batılı ülkelerden talimat almasaydı. Kendi değerlerine sahip çıkıp, kendi bünyesinde, kendi coğrafyasında, kendi insanına, kendi dünyasına ve kendi varlığına uygun reformlar yapabilseydi. İçindeki aydınları, içindeki donanımlı insanları bir birlik ve beraberlik içerisinde bir ulus bilinciyle ya da milli şuurla hareket edebilseydi ve bu reformlarla ilgili batının dayatmalarına muhtaç olmasaydı" dedi.

Konuşmasının sonunda gençlere seslenen Çömez, ülkenin geleceğinin gençler olduğunu belirterek, "Ben de yıllar önce sizin oturduğunuz sıralarda oturan bir arkadaşınızım. Ben biliyorum ki, içinizden Türkiye'nin yarınlarına yön verecek, ülkenin kaderini tayin edecek arkadaşlarımız çıkacak. Sizler üniversiteyi bitirip hayata atılmak ve sadece iş bulmak için burada oturmuyorsunuz. Türkiye'nin yarınlarıyla ilgili düşünmek, çalışmak, üretmek ve sonuç almak için buradasınız. Ben biliyorum ki, içinizden çıkacak bütün arkadaşlarınız, hepiniz yüreğinizde bir vatan sevgisi, yüreğinizde bayrak sevdası, yüreğinizde Atatürk sevgisi barındırıyorsunuz. Bu sevgiyle biliyorum ki, Türkiye'nin yarınları çok aydınlık olacaktır" diye konuştu.

Öğleden sonra Çömez'in 'AB sürecinde 2015 Türkiye'si' konulu ve Atatürk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Gülfem Ersöz'ün 'Atatürk ve Spor - Kadının Spordaki Yeri' konulu konuşmalarıyla konferansın ilk günü tamamlanacak.
Çömez, akşam üzeri geldiği özel uçakla Ankara'ya dönecek.

.
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2005 Pazartesi 17:40:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?