6
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

Romanya ile tiyatro köprüsü

Sivas Devlet Tiyatrosu'nda (SDT) sahnelenecek olan 'İkinci Caddenin Mahkumları' adlı oyunun tanıtımı için basın toplantısı düzenleyen Romanyalı yönetmen Camelia Hincu, Türkiye ve Romanya arasında tiyatro işbirliği yapacaklarını söyledi.

Oyun hakkında düzenlenen basın toplantısına, SDT Müdürü Fuat Çiğiltepe, yönetmen Camelia Hincu ve oyuncular katıldı. Bir oyun yönetmeni ararken kendilerine tavsiye edilen Hincu ile İkinci Caddenin Mahkumları adlı oyunu yönetmesi için anlaştıklarını söyleyen Çiğiltepe, Hincu'nun ilk kez Türkiye'ye geldiğini ve SDT'de ilk kez bir yabancı yönetmenin görev aldığını söyledi.

Romanyalı yönetmen Hincu ise toplantıda ilk olarak özgeçmişinden bahsetti. 17 yaşından beri tiyatro ile uğraştığını kaydeden Hincu, lise yıllarından matematik ve fen ağırlıklı dersler gördüğünü, bundan sıkılınca da tiyatrocu ailesinin mesleğini seçtiğini ifade etti. Türkiye'ye gelmekten dolayı mutlu olduğunu belirten Hincu, "Romanya'da Arca Tiyatrosu adı altında özel bir tiyatro gurubum var. Buraya hem Türkiye'nin tiyatro kültürünü tanımak, hem de iki ülke arasında tiyatro işbirliği yaparak, ortak çalışmak için geldim" dedi.
SDT oyuncularını İtalyan oyuncularına benzeten Hincu, "Bu oyunda görev aldığım arkadaşlarımdan oldukça etkilendim. Çünkü hepsi İtalyan sanatçıların ciddiyetinde işlerini yapıyor" diye konuştu.

İki Caddenin Mahkumları isimli oyun ile ilgili olarak da Newyork City merkezinde modern bir toplumdaki bir apartmanın 14. katında geçen siyasi vurgulamaların olduğu kara komedi bir oyun olduğunu söyleyen Hincu, Sivaslı tiyatro seyirleri oyuna davet etti. 'İki ülke arasındaki bir tiyatro anlaşmasında Devlet Tiyatroları veya özel tiyatroların mı anlaşma yapılacağı' şeklindeki soruyu cevaplayan Hincu, "Ülkemdeki gibi özel tiyatro toplulukları ile anlaşma yapma taraftarıyım. Ancak Devlet Tiyatrolarında da kaliteli oyuncular var. Devlet tiyatrosu ile de anlaşma yapabiliriz" dedi.

15 Aralık 2005 tarihinde prömiyeri yapılacak olan oyun 19 Aralık'tan sonra sahnelenecek. Oyunda, SDT oyuncularından Arif Yavuz, Banu Manioğlu, Cevat Duman, Aylin Gürsoy, Menekşe Bendeş, Gülçin Çakır, Cebrail Esen, Ulaş Ersoy, Kerem Yücel ve Mehmet Demiralp görev alıyor.

.
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2005 Cumartesi 16:15:57
Güncelleme :12 Haziran 2013 Çarşamba 17:40:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?