5
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Biçerdöver operatörü Kursu

Yozgat Tarım İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen Biçerdöver Operatör Kursu'na katılan 28 kursiyer, düzenlenen törenle sertifikalarını aldı.

Yozgat Valilik toplantı salonunda yapılan sertifika törenine, Yozgat Valisi Gökhan Sözer, Tarım İl Müdürü Sıdık Aktaşçı ve 28 biçerdöver operatörü katıldı. Tarım İl Müdürü Aktaşçı, hasat mevsiminde, ürün kaybını en aza indirmek için Yozgat Tarım İl Müdürlüğü tarafından Biçerdöver Operatörlüğü Kursu düzenlendiğini ve kursta başarılı olan operatörlere sertifika verildiğini söyledi.

Törende bir konuşma yapan Yozgat Valisi Gökhan Sözer, biçerdöver kullanıcılarının hatalarından dolayı, Türkiye ekonomisinin her yıl yaklaşık 250 milyon YTL zarara uğradığını belirterek, "Kursiyerlerimiz daha önce biçerdöver kullanma işini belgesiz ve bilinçsiz olarak yapıyorlardı.10 gün süren kurs boyunca bilmedikleri konuların da olduğunu öğrendiler. Sadece Yozgat ilinde 2005 verilerine göre 3 milyon dekar hububat ekili alan biçerdöverlerle biçilmiş ve ortalama yüzde 2 ürün kaybı gerçekleşmiştir. Bu kayıp yüzde 3 olan yasal sınırın altında olmasına rağmen 2006 yılı hasat döneminde bu rakamı yüzde bir seviyesine düşürmeyi hedefliyoruz. Yozgat genelinde yüzde 2 olan ürün kaybı 2 milyon YTL olarak dikkat çekiyor. Türkiye geneline baktığımızda bu rakam 200 milyon YTL'nin üzerine çıkıyor.

Biçerdöver hatalarından dolayı, Türkiye ekonomisi her yıl milyonlarca YTL zarara uğramaktadır. Bu rakam Tarım Bakanlığının araştırma ve tespitleri sonucu ortaya çıkmıştır" dedi. Biçerdöver Operatör belgesi olmayan kullanıcıların, bu zararın en büyük sorumlusu olduğunu ifade eden Vali Sözer, "Biçerdöver sadece üzerine çıkıp sürmekle olmaz. Öncelikle beceri ve teknik bilgi gerektirir. Ayrıca milli servet karşısında sorumluluk duygusu olmayan insanlar biçerdöver kullanırsa çiftçinin ve ülkenin kayıpları artarak devam eder. Yozgat yaklaşık 2 bin biçerdöver sayısıyla Türkiye'de birinci sırada yer alıyor. O nedenle biçerdöver operatörlerinin sertifikalarının bulunması çok önemlidir" şeklinde konuştu.

Konuşmalarının ardından, 10 gün süren kurs sonunda başarılı olan 28 biçerdöver operatörüne belgeleri dağıtıldı.

.
Yayın Tarihi : 22 Mart 2006 Çarşamba 20:48:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?