5
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

Almanların ataları Tavium'da

Almanlar'ın atası Galatlar'ın yaşadığı yer olarak tanınan Yozgat'ın merkez Büyüknefes Köyü'nde bulunan Tavium Antik Kenti'nde yüzey araştırmaları başladı.


Yozgat Vali Yardımcısı İzzettin Sevgili, Tavium Antik Kenti'nde 1997 yılında başlayan ve her yıl belirli bir süre yapılan yüzey araştırmalarının bu yıl da yapılacağını belirtti. Sevgili, "Yüzey araştırmaları Avusturya'nın Klagenfurt Üniversitesi'nden Prof. Dr. Kral Strobel ve ekibi tarafından sürdürülmektedir. Prof. Dr. Strobel ve bakanlık temsilcimiz bugün Büyüknefes Köyü'ne giderek ön bir inceleme yaptıktan sonra önümüzdeki günlerde 15 kişilik bir araştırma ekibi çalışmalara başlayacak" dedi.


Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un geçtiğimiz ay Yozgat'a yaptığı ziyarette Tavium Antik Kenti'ndeki kazılar için tüm çalışmaların yapılmasını istediğini hatırlatan Vali Yardımcısı Sevgili, "Valimiz Gökhan Sözer, bu antik kentte kazı çalışması yapılması konusunda girişimlere başladı. Kazı ekibi içerisinde akademik kariyerli profesör ya da doçent bulundurduğu zaman bakanlıktan izin alınarak kazı çalışmaları başlayabilecek" diye konuştu.
İzzettin Sevgili, bir yandan yüzey araştırmaları yapılırken, bir taraftan da kazı çalışmalarının yapılmasının yer altındaki geçmiş uygarlıklara ait eserleri biran önce yer yüzüne çıkmasını sağlayacağını vurguladı. Sevgili, bu yüzey araştırmalarının 2 ay gibi bir süre devam edeceğini, kalıntıların biran önce gün yüzüne çıkmasını istediklerini kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Ağustos 2005 Pazartesi 17:49:48
Güncelleme :21 Eylül 2005 Çarşamba 07:07:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Uğur YANAR IP: 85.101.127.xxx Tarih : 8.09.2005 14:38:51
Dünyanın her tarafında çeşitli dönemlere ait pek çok kazı alanları mevcuttur. Ülkemizdede söz konusu eski yerleşim yerleri olarak bulunan alanlar mevcuttur. Ancak bunların hepsinde kazılar yapmaya çalışmak sadece ören yerlerinin tahrip olması anlamına gelmektedir. kazı yapılan alanlarda geriye dönüş söz konusu olamayacağından yurdumuzun her tarafının fareler gibi deşilip açılması sadece söz konusu yerlerin tahribatı olarak kalmıyor aynı zaman da gelecek kuşakların ( gelişen teknolojiyle daha iyi imkanlarda araştırma yapma olanakları olacaktır ) araştırma alanlarını yok ediyoruz. Büyüknefes köyünün zaten ne olduğu bilim dünyasında bilinmektedir neyi öğrenmek için oranın kazılmasını istiyorlar sayın vali neden orada kazı yapılmasını istiyor . Bu Yozgat'a iyilik mi? yoksa tarihe vurulan bir darbe daha mı? Söz konusu yerleşim yeri hakkında bilgi edinmek isteyenler orayı kazmakla bir şey öğrenemeyecekler ( bildiklerimizin dışında ) lakin sadece eser toplamak istiyorlarsa bunun da definecilerin yaptıkları kazılardan farkı ne olacak? Ben bu konuda çalışmaları olan bir akademisyenim konu hakkında (Tavium=Tuvanuva) bilgi almak isterlerse Uğur Yanar , Boğazköy Çivi Yazılı Metinlerine Göre Eski Hitit Devri Yerleşim Yerleri Hakkında Elde Edilen Bilgiler,Ankara Üniversitesi, Ankara 2004 ' de bulabilirler