5
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

CHP'li vekil çiftçinin sorunlarını dinledi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkan Vekili Ali Topuz ve beraberindeki Ankara Milletvekili Zekeriya Akıncı, Denizli Milletvekili Mehmet Uğur Neşşar, Kırıkkale Milletvekili Halili Tiryaki, Malatya Milletvekili Muharrem Kılıç'tan oluşan heyetle, Yozgat'ın Yerköy İlçesi'ne gelerek Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) önünde bekleyen çiftçilerin dertlerini dinledi.

Yerköy TMO önünde çiftçilerin dertlerini dinleyen CHP Grup Başkan Vekili Topuz, daha sonra bir basın toplantısı yaparak çiftçilerin durumunu değerlendirdi. Topuz, Türkiye'de yaklaşık 3 milyon çiftçinin buğday ürettiğini ve buğday politikasının 15 milyon insanı doğrudan ilgilendirdiğini belirterek, "250 bin liraya satılan buğdayın maliyeti 380 ile 440 bin lira arasında değişmektedir. Buğdayını pirimle birlikte 280 bin liraya satabilen köylü, kar etmek bir yana kiloda en az 120 bin lira, dönümde 24 milyon lira zarardadır" dedi. Buğday üreticisinin 2003 yılında 1 litre mazot alabilmek için 3.6 kilo buğday satması gerekirken, 2005 yılında 5.5 kilo buğday satması gerektiğini belirten Topuz, "Orta Anadolu köylüsü buğday ekmekten vazgeçmekte, toprağını boş bırakmaktadır. Çiftçi buğday ektiğine de ekeceğine de pişmandır. AK Parti döneminde tahıl üretiminde çiftçinin yaşadığı bu sıkıntıları tarımın tüm dalları da yaşamaktadır" şeklinde konuştu.

"AK PARTİ İKTİDARI İMF'NİN İSTEMİNİ EMİR TELAKKİ ETTİ"
Buğday üreticisi çiftçilerin, örgütlü olmadıkları ve AK Parti iktidarı tarafından desteklenmedikleri için piyasa koşullarına ve tüccarın insafına teslim edildiğini vurgulayan Topuz, "Çiftçilerimiz örgütlü olabilseydi, belki ürünlerinin değer fiyatını alabilirlerdi. Günümüzde, örgütlü fındık üreticileri Fiskobirlik'in çabalarıyla bu sene ürettikleri fındık için yeterli sayılabilecek bir fiyat alabilmişlerdir" dedi.
AK Parti Hükümeti'nin tarımı çökertip, çiftçiyi perişan ettiğini ifade Topuz, "AK Parti, üçlü koalisyon hükümetinin tarım politikalarını eleştirirken onları İMF'nin istemlerine aynen uymakla suçlamış, 'AK Parti gelecek, İMF gidecek' demişti. AK Parti geldi, İMF gitmedi. Tam aksine AK Parti iktidarı İMF'nin istemini emir telakki etti. İMF'yi baş köşeye oturttu. İMF'nin bir dediğini iki ettirmedi. Türkiye tarımdaki yapısal sorunlarını henüz çözemediği ve doğa koşullarını yeterince sınırlandıramadığı için, tarımını piyasa koşullarına terk etmek bir yana, ABD ve AB ülkelerine göre daha fazla desteklemek, tarıma daha fazla müdahale etmek zorundadır. AK Parti'nin göremediği gerçek budur ve AK Parti, İMF ve Dünya Bankası önerilerine harfiyen uyduğu sürece de Türk çiftçisine ve tarıma beş kuruşluk hayrı olmayacaktır. Hiç abartısız söyleyebiliriz ki çiftçi bitirilmiştir. Tarım sıfırlanmıştır. AK Parti Türk çiftçisine verdiği hiçbir sözü tutmamıştır. Türk çiftçisi için hemen hemen hiçbir şey yapmamıştır. Yapmaya kalktığı zaman da tarım sigortaları yasasında olduğu gibi yüzüne gözüne bulaştırmıştır. AK Parti iktidarı çiftçinin durumunu iyileştiremeyecektir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2005 Perşembe 00:20:23
Güncelleme :20 Ağustos 2005 Cumartesi 18:11:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?