3
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

Ağaçlandırma seferberliği başlatıldı

Yozgat İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Özel Ağaçlandırma Sahalarının artması için tanıtıcı çalışmalara başladı.

Yozgat İl Çevre Orman Müdürü Birol Ayyıldız, Yozgat'ta fazla yaygın olmayan özel ağaçlandırma sahalarını yaygınlaştırmak amacıyla tanıtıcı çalışmalara başladıklarını söyledi. Özel ağaçlandırmanın tanıtımı ve nasıl yapılacağı konusunda broşür bastırdıklarını ifade eden Ayyıldız, "2008 yılı itibariyle ilçe kaymakamlarımıza, belediye başkanlarımıza ve köy muhtarlarımızla toplantılar yaparak, özel ağaçlandırma nedir hangi şartlarda başvurulur ne tür işlemler yapılır, bu konularla ilgili detaylı bir açıklamalar yapacağız" dedi.

Özel ağaçlandırmayı, Belediyeler ve özel şahısların yapabileceğini ifade eden Ayyıldız, "Özel ağaçlandırma hazine arazilerine, orman arazilerine ve kişilerin özel mülklerine yapılmaktadır. Özel ağaçlandırmayı yapmak isteyen tüzel kişilikler veya özel şahıslar, bir orman mühendisine proje hazırlatıp, çevre ve orman müdürlüklerine sunacaklar. Proje kabul edildiğinde çevre orman müdürlüğü tarafından fidanları verilip, çukurlar açılacak ve arazinin koruma çiti çekilecek, özel ağaçlandırma sahasını yaptıran özel ve tüzel kişilikler ise sade o sahanın korumasını ve bakımını yapacak. İleriki zamanlarda oradan elde ettiği gelir ise tamamen kendisine kalacak" dedi.

Özel ağaçlandırmayı yapacak kişi Köy Tüzel Kişiliği adına olursa köy muhtarının sadece dilekçe ile başvurusu yeterli olacağını ifade eden Çevre Orman Müdürü Ayyıldız, "Dilekçe verildikten sonra yapılacak bütün bürokratik işlemleri kurumumuz yapacaktır. Bütün planlamalısını ve takibini bizler yapacağız. Köy muhtarlığı, projeye uygun şekilde özel ağaçlandırma sahasını bitirdikten sonra hak edişi köy tüzel kişiliğine aktarılacaktır. Bunun dışında şahıslarda ve belediye tüzel kişiliklerinde ise hibe şeklinde olmayacaktır. Orman ağacı dikmek şartıyla faizsiz kredi verilecektir. Bu kredi de dikimi takip eden 30 yılın sonunda bir defaya mahsus faizsiz olarak tahsil edilecektir" dedi.
Özel ağaçlandırma alanının Çevre Orman Müdürlüğü tarafından takip edileceğine değinen Ayyıldız, "Tüzel kişilikler ve özel şahıslar tarafından yapılan özel ağaçlandırma sahalarında ağaçların bakımı yapılacak. Eğer bakım yapılmaz ve fidanların büyük bir bölümü bakımsızlıktan kurur ve yerine yenileri dikilmez ise verilen fidanların bedeli ve yapılan masrafların faiziyle birlikte tahsil yoluna gidilecektir. Özel ağaçlandırmalar her ne kadar küçük sahalarda çalışmalarda olsa da, sayıları arttıkça yeşil alanlarımızda artmış olacaktır. Bu çalışmaların Yozgat'ta çok başarılı olacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 24 Aralık 2007 Pazartesi 18:24:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?