5
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Balıkçılar iflas etme noktasında

Yozgat'ın Esenli beldesinde bulunan Gelingüllü Sulama Barajı'nda kaçak balık avcılığının artması sebebiyle Esenli Su Ürünleri Kooperatifi'nin sıkıntıya girdiği bildirildi.

Esenli Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Salih Sipahi, barajda kooperatif üyelerinin haricinde balık avcılığı yapmanın yasak olduğunu hatırlattı. Sipahi, "Ancak kooperatifimizin yaptırım gücü olmadığı için, üyelerimiz dışında balık avcılığı yapılıyor. Kırşehir'den Kayseri'den balıkçılar gelerek kaçak balık tutuyorlar" dedi.

Kaçak balıkçılıktan dolayı kooperatifin iflas etme noktasına geldiğini vurgulayan Sipahi, "Önlem alınmazsa ne barajda balık kalacak, ne de kasabamızda balıkçı kalacak. Bu nedenle Tarım İl Müdürlüğümü'zden ve güvenlik güçlerimizden destek bekliyoruz. Kooperatife kayıtlı 115 üye bulunmasına karşılık, 18 ruhsatlı tekne var. Ruhsatlı teknelerimizden de sadece 3-4 tanesi balıkçılık yapıyor. Ancak barajda çok sayıda tekne gezmektedir. Biz kooperatif olarak haftada 500-600 kilogram balık satıyoruz. Diğer balıkçıların tamamı tuttukları balıkları irsaliyesiz, faturasız olarak kaçak satıyorlar" diye konuştu.

Tarım İl Müdürlüğü Su Ürünleri Mühendisi Seyfali Ağdepe, ortalama haftada 1-2 gün göletlerde kontrol yaptıklarını söyledi. Ağdepe, "Yozgat genelindeki bütün baraj ve göletleri aynı anda denetlemek mümkün olmuyor. Bunun içinde vatandaşlarımızdan destek bekliyoruz. Kaçak balıkçılık yapan kişileri gördükleri zaman bize ihbar ederlerse, biz de gereğini yaparız" dedi.

Kaçak balıkçılık yapan kişilere uygulanan cezai müeyyidelerini ağır olduğunu vurgulayan Ağdepe, kaçak balıkçılık yapmak yerine kooperatife üye olunup ruhsat çıkartılmalıdır. Böylece hem kaçak balıkçılık önlenmiş olur hem de barajların kullanımı daha verimli hale getirilir" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2005 Cumartesi 16:38:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?