4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Geleceğin çiftçileri

İŞKUR ile Avrupa Birliği (AB) tarafından uygulanan Yeni Fırsatlar Hibe Programı kapsamında Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOPÜ) işbirliğiyle Tarım Okulu Projesi'ni hayata geçiren Amasya'nın Ziyaret Beldesi tarafından düzenlenen iyi tarım uygulamaları eğitimine katılan çiftçiler törenle sertifikalarını aldı.
Ziyaret Belediyesi Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen törene Vali Celaleddin Lekesiz, Belediye Başkanı İsmet Özarslan, Tokat GOPÜ Rektörü Prof. Dr. Zehra Seyfikli, Ziyaret Belediye Başkanı Mehmet Uyanık ve kursiyer çiftçiler katıldı. GOPÜ ve Ziyaret Belediyesi'nin birlikte hazırladığı Eropgap Odaklı Meyve Üretimi Eğitimi Projesi kapsamında beldeden işsiz 40 çiftçi, 12 ay boyunca GOPÜ görevlileri tarafından tabi tutuldukları kursta AB normlarında meyve ve sebze üretimi konusunda birer uzman konumuna geldi. GOPÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Akça'nın başkanlığında yürütülen kurs sonunda çiftçiler sertifikalarını Vali Celaleddin Lekesiz ve GOPÜ Rektörü Prof. Dr. Zehra Seyfikli'nin elinden aldı.
Herkesin değişmek zorunda olduğunu belirten Vali Lekisiz, "Amasya'nın iki önemli özelliği vardır. Birincisi tarihi ve kültürel özelliği, ikincisi ise tarımdır. İlimiz genelinde insanlarımızın yüzde 60'ı geçimini tarımdan kazanıyor. Eski alışkanlıklarımızı, eski bildiklerimizi tekrar sorgulayarak dünyanın gerçeklerini de iyi fark edip, dünyayla her anlamda entegre olmalıyız. Yoksa AB pazarlarında her alanda yalpalamaya başlarız. Bütün bunları AB istiyor diye yapmayacağız. Kendi insanlarımız için, Türkiye'nin daha aydınlık geleceği için yapmalıyız" dedi.
Amasya'nın meyve ve sebze şehri olduğunu, Ziyaret Beldesi'nin de Amasya'nın beyni olduğunu ifade eden Vali Lekesiz, "Amasya'da toplam yıllık 25 bin ton civarında kiraz üretiyoruz. Maalesef bunun yüzde 10'u uluslararası pazarlar tarafından talep edilir şekilde. Biz kendimizi son derece meyvecilikte iddiasız illerle kıyaslıyoruz gibi geliyor bana. Oysa rakiplerimiz çok iyi yetişiyor. Hem uluslararası standartlarda üretiyorlar, hem de pazarlama ağına sahipler. Bu proje bu anlamda çok önemli" diye konuştu.

..
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2005 Perşembe 17:42:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?