5
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Sahip çıkılmazsa yok olacak

Türkiye’de ve dünyada tanınan ve bugün yok olmaya başlamış Amasya Misketini kurtarma ve ıslah çalışması kaynak yetersizliğinden dolayı sürdürülemiyor.

1997’de dönemin Amasya Valisi Kemal Nehrozoğlu’nun girişimleriyle, 19 Mayıs Üniversitesi Zıraat Fakültesi ve Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün 1997’de başlattığı ıslah ve kurtarma çalışması 2001’e kadar devam etti. 19 Mayıs Ünversitesi Zıraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muharrem Özcan ve Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü araştırmacılarından Dr. Necdet Kaplan’ın başkanlığında yürütülen Amasya Misketini kurtarma ve ıslah çalışmaları doğrultusunda Amasya ve Orta Karadeniz bölgesinde geniş çaplı bir inceleme yapıldı. Elde edilen bulgular doğrultusunda Samsun ve Amasya Gökhöyük Devlet Üretme Çiftliğinde elma araştırma birimleri oluşturuldu. Daha önce Dünya Bankası’nın üç yıl süreyle desteklediği bu proje Dünya Bankası’nın desteğini çekmesi sonucu durma noktasına geldi.
Amasya Misketi, parlak, kırmızı, kuvvetli misket kokusu, sert, beyaz meyve eti, uzun süre depolanma özelliği ile diğer elma türlerinden ayrılıyor. Ancak, Amasya Misketi ağaçları bir yıl ürün verip bir yıl vermiyor. Bu durum da Amasya Misketi üreticisi için karlı olmaktan çıkıyor. Misket bahçelerinin yerini kiraz, şeftali bahçeleri alıyor.
Amasya Misketini kurtarması ve ıslahının devamı için Amasya Valiliğinde bir toplantı yapıldı. Toplantıya Amasya Valisi M.Celalettin Lekesiz, Vali Yardımcısı Ahmet Erdoğdu, Karadeniz Tarımsal Araştırma Müdürü Dr. Özcan, Araştırmacı Dr. Necdet Kaplan, Amasya Tarım İl Müdürü Ahmet Millici katıldı.
Amasya Valisi M.Celalettin Lekesiz, “Amasya misketi Amasya’nın öncelikli bir markası idi. Kar amacı güden ekonomik insanla birlikte bu marka her geçen gün azalıyor. Amasya’da dört yılda bin ton üretim düşüşü var. Bu gidişle Amasya misketi hiç kalmayacak.” Dedi. Projenin geçmişi ve gelecekte yapılması gerekenler konusunda bir sunum yapan Araştırmacı Dr. Necdet Kaplan projenin amacını, “Amasya misketinin olumlu özelliklerinin korunarak,her yıl ürün vermesi, üstün ve kaliteli ürün verecek kolonların bulunması, üretimindeki gerilemenin durdurulması, üretici için tekrar cazip hale getirilmesi.” olarak açıkladı. Projenin yürüyebilmesi için de Amasya Valiliği Özel İdare bütçesinden gerekli desteğin yapılmasını istedi. Amasya Valisi M.Celalettin Lekesiz, Amasya misketinin parlak, kırmızı, kokusu, dayanıklılığı ile Türkiye’de en çok tanınan Amasya misketinin kurtarılması ve ıslahı için gereken desteği vereceklerini belirti.

Mükerrem Uzun/ KentHaber/ Amasya
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2005 Perşembe 00:05:33
Güncelleme :29 Aralık 2005 Perşembe 10:41:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?