4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Şeker Üst Kurulu'na sert eleştiri

Amasya Pancar Ekiciler Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Demir, kooperatif bünyesindeki Amasya Şeker Fabrikası'na, Şeker Üst Kurulu tarafından konulan kotayı eleştirdi.

Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hatay Karaman, ATSO adına Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Güripek, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Baş ve köy muhtarlarının katıldığı basın toplantısında Şeker Üst Kurulu tarafından pancara konulan kota eleştirildi. 

Mahmut Demir, basın toplantısında şunları söyledi: "Bize bu sene verilen kota 67 bin ton, eksik kota 33 bin tondur. Belki Türkiye genelinde kotalarda azalma olmuştur. Amasya Şeker Fabrikası'na pancar getiren çiftçilere biraz daha haksızlık edilmiş, ülke genelinde yüzde 15 olan daralma Amasya'da yüzde 35'lere kadar çıkmıştır. 30 bin tondan hesaplarsak fabrikanın şekerden kaybı 50 bin YTL'dir.

Yüzde 15'i kadar küspeden, yüzde 15'i kadar melastan kaybı vardır. Üst üste koyduğumuz zaman yıllık kaybı 100 bin YTL'dir. 67 bin tonla Amasya'da yüzde 70 katma değer sağlayan bir şirket Türkiye'de 177. sırada geliyorsa, 100 bin tonluk kotayı alabilmiş olsaydık Türkiye'de ilk 50 şirket arasına girmemiz içten bile değildi." 

Milletvekillerine sıkıntıları anlatamadıklarını belirten Demir, "AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler'in, 'Irak ve İran'a kaçak şeker turları düzenleniyor' diye haberleri var. Aynı zamanda bu vekilimiz Kütahya Şeker Fabrikası'nın sahibidir. Demek ki Meclis'te fabrika sahibi insanlar olduğu zaman sesleri biraz daha fazla çıkıyor. İnşallah bir iki fabrikayı da Meclis'te olan arkadaşlarımızdan alan olurda bizi anlamaları daha kolay olur" diye konuştu.

Mükerrem Uzun - Kenthaber Amasya
Yayın Tarihi : 22 Şubat 2006 Çarşamba 01:40:47
Güncelleme :24 Şubat 2006 Cuma 21:59:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?