5
Mayıs
2024
Pazar
POLİS/ADLİYE

AKP'li vekilin oğluna takipsizlik kararı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Türk Telekom Genel Müdürü Mehmet Ekinalan'ın, e-mail şifresini kırarak izinsiz gizli belgeleri aldığı iddia edilen AK Parti Amasya Milletvekili Hamza Albayrak'ın oğlu Emre Ensar Albayrak hakkında takipsizlik kararı verdi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Türk Telekom Genel Müdürü Ekinalan'ın, e-mail hesabına izinsiz girilmek suretiyle kendisine gelen ve kendisi tarafından gönderilen e-maillerin başkaları tarafından okunduğunun fark edilmesi üzerine konu hakkında Telekomünikasyon mail sistemi ve ADSL sistemi üzerinden yapılan inceleme neticesinde ADSL kullanıcı Komtek Telekominikasyon San. Tic. Ltd. Şti. tarafından Ekinalan'a ait e-/mail hesabına izinsiz olarak girilerek hem görevi gereği hem de özel iletişiminde kullandığı e-maillerin okunduğu, neticede şirket sırları da dahil her türlü bilgi ve belgeye ulaşıldığı, bu suretle tespit edilen şirketin sahibi ve sorumlu yetkilisi olan şüphelinin yüklenen suçları işlediği iddia edilmişti.

Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı üzerine Komtek Telekominikasyon San. Tic. Ltd. Şti'nin sahibi olan Amasya Milletvekili Hamza Albayrak'ın oğlu Emre Albayrak'ın savcılığa verdiği ifadesinde ise, Ekinalan ile aralarında geçmişe dayalı bir ihtilaf bulunduğunu belirterek, şirket adına olan IP numarasının Türk Telekom ADSL ağında bulunduğunu ve bütün sistemi denetim ve kontrolünde tutan Türk Telekom'un belirtilen IP adresi üzerinden dilediği işlemi yapabilme gücüne sahip olduğunu kaydetti.

Albayrak, birçok güvenlik sistemi mevcut olan sistemde Ekinalan'ın e-mail hesabına yetkisiz girilmesinin mümkün olmadığını, burada uzun süre kalınması halinde e-mail hesabının başkaları tarafından kullanıldığının hemen tespit edilebileceğini, kurumda bu şekilde yetkisiz erişimi engelleyecek teknik elemanların bulunduğunu, kendisinin böyle bir şeye kalkışması halinde ya başka bir bilgisayardan ya da herhangi bir internet kafeden işlemi gerçekleştirebileceğini söyledi.

Emre Albayrak ayrıca Türk Telekom tarafından ibraz edilen login (CD ve belge dökümü) raporlarının gerçeği yansıtmadığını, bu belgede yetkisiz erişimin sağlandığı tarihle belgenin düzenlendiği tarih arasında bir ay kadar bir zaman aralığının bulunduğunu, IP adres bilgilerinin 1 ay sonradan elde edilmesinin mümkün olmadığını, söz konusu belgenin Word belgesi olduğunu ve önceden hazırlandığını belirterek, iddiaların asılsız olduğunu dile getirdi.
Bunun üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı'nca tayin edilen bilirkişinin, 26 Temmuz 2005 tarihinde hazırlanan raporunda, Emre Albayrak'ın şirketinde kayıtlı bilgisayardan Ekinalan'ın e-posta adresine giriş yaptığının login kayıtlarında tespit edildiğini; ancak inceleme için Türk Telekomünikasyon A.Ş. tarafından gönderilen login kayıtlarının e-posta sunucusu üzerinde tutulduğu formatta olmayıp, Microsoft Firması'na ait Office grubu yazılımlardan Word formatından gönderildiğini, bu nedenle belgeler üzerinde herhangi bir değişiklik yapılıp yapılmadığının tespit edilemediğini kaydetti.

Raporda ayrıca, gönderilen CD ve basılmış doküman kayıtları incelendiğinde söz konusu bilgisayar üzerinden Ekinalan'ın e-posta adresine suç tarihlerinde hatalı şifre denemesi yapılmaksızın tek seferde girilerek, bağlantılar arasında e-mail adresi içindeki e-maillerin açılıp okunduğu, Albayrak'ın ifadesinde belirtilen diğer hususların aksinin teknik olarak mümkün olduğu, ancak login kayıtları üzerinde herhangi bir değişiklik yapılıp yapılmadığının belirlenememesi sebebiyle bu belgelerin delil niteliğinin Cumhuriyet Başsavcılığının takdirine bırakıldığı bildirildi.

Bunun üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma evrakında mevcut iddiaları, şüphelinin beyanı, yapılan tespitlerle buna ait kayıt ve dokümanlarla, düzenlenen bilirkişi raporuyla birlikte değerlendirerek, "Soyut iddia dışında, şüphelinin savunmasının aksine yüklenen suçları işlediğini gösterir, dava açmaya yeterli kanıt bulunamadığı anlaşılmıştır. Açıklanan nedenlerle, şüpheli hakkında atılı suçlardan kamu adına takibata mahal olmadığına" karar verdi.

Cumhuriyet Başsavcılığı karara, 15 gün içerisinde Sincan Ağır Ceza Mahkemesi nezrinde itiraz edilebileceğini de bildirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Ağustos 2005 Perşembe 16:49:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
seker IP: 81.215.1.xxx Tarih : 5.08.2005 09:19:17
lutfen! burada ayrimcilik yapamyiz! yok vekilin ogluyumus, yok efendm vekilin yegenimis gibi ! biz buna göz uymalim demeyiniz!sayin;C.bas savcigili.?lutfen herkes durustce gorevlerini yapsin..? "ADALET MÜLKÜN TEMELiDiR" sayin vekilim!