5
Mayıs
2024
Pazar
POLİS/ADLİYE

Amasya'nın asayiş bilançosu

Amasya'da, 2007 yılında suç oranlarının artmasına karşın, suçların aydınlatılmasında başarı sağlandığı bildirildi.

Ülkenin geleceği açısından çok önemli olan huzur ve sükunun demokratik kurallar içerisinde sağlanmasının, hür ve serbest ortamın sürdürülmesini temin etmenin, güvenlik güçlerinin en önemli görevi olduğunu belirten Vali Celaleddin Lekesiz, demokrasinin yaşamasının diğer özgürlüklerin yanında ancak toplumda huzur ve güvenliğin sağlanmasıyla mümkün olduğunu, demokratik ülkelerde güvenlik hizmeti anlayışının, vatandaşların kendilerine sunulan güvenlik hizmetlerine katılımıyla özdeş olduğunu söyledi.

Günümüz şartlarında suç ve suçlularla mücadelede klasik güvenlik hizmeti anlayışının yerini, toplumun desteğini arkasına alarak modern teknik ve teknolojileri kullanan, delilden suçluya ulaşmayı hedefleyen, toplum için topluma hizmet eden bir güvenlik hizmeti anlayışının aldığını ifade eden Vali Celaleddin Lekesiz, "2007 yılında ilimizde, toplumsal huzuru ve güvenliği bozmaya çalışan bütün suç ve suçlularla mücadelede suçların oluş sebeplerinin iyi analiz edilerek sadece suç oluştuktan sonra mücadeleyi değil, aynı zamanda suçu oluşmadan önlemeyi, önleyici hizmetleri arttırmayı ve bu çalışmaların her seviyesinde toplumun, vatandaşlarımızın destek ve görüşlerini almayı hedefleyen, toplum destekli güvenlik politikalarının da karalılıkla uygulanması sonucu başarılı sonuçlar elde edilmiştir" dedi.

Emniyet Müdürü Mustafa Demirok ve Jandarma Komutanı Albay İhsan Sarı ile birlikte düzenlediği basın toplantısında Amasya genelinde 2007 yılı içerisinde emniyet ve jandarma sorumluluk bölgelerinde oluşan suçları açıklayan Vali Lekesiz, "Kişilere karşı işlenen suçlarda emniyet sorumluluk bölgesinde bin 032, jandarma sorumluluk bölgesinde 362 olmak üzere toplam bin 394 suç işlenmiş, bunların bin 352'si aydınlatılmış ve yüzde 97 başarı sağlanmıştır. Mal varlığına karşı işlenen suçlarda emniyet sorumluluk bölgesinde 544, jandarma sorumluluk bölgesinde 143 olmak üzere toplam 687 suç işlenmiş, bunlardan 665'i aydınlatılmış ve yüzde 72 başarı sağlanmıştır. Topluma karşı işlenen suçlarda emniyet sorumluluk bölgesinde 312, jandarma sorumluluk bölgesinde 90 olmak üzere toplam 402 suç işlenmiş, bunlardan 396'sı aydınlatılmış ve yüzde 99 başarı sağlanmıştır. Millete ve devlete karşı işlenen suçlarda emniyet sorumluluk bölgesinde 72, jandarma sorumluluk bölgesinde 43 olmak üzere toplam 115 suç işlenmiş, suçların tamamı aydınlatılmış ve yüzde 100 başarı sağlanmıştır. Kabahatler kapsamında emniyet sorumluluk bölgesinde bin 620, jandarma sorumluluk bölgesinde 581 olmak üzere toplam 2 bin 201 suç işlenmiş, suçların tamamı aydınlatmış ve başarı yüzde 100 olarak gerçekleşmiştir.

Takibi gerektiren olaylar kapsamında, emniyet sorumluluk bölgesinde 315, jandarma sorumluluk bölgesinde 286 olmak üzere toplam 601 suç işlenmiş, bunlardan 590'ı aydınlatılmış ve başarı yüzde 98 olarak gerçekleşmiştir. Kaçakçılık ve organize suçlarda emniyet sorumluluk bölgesinde 67, jandarma sorumluluk bölgesinde 134 olmak üzere toplam 201 suç işlenmiş, bunlardan 196'sı aydınlatılmış ve başarı yüzde 98 olarak gerçekleşmiştir. Terör suçları kapsamında emniyet sorumluluk bölgesinde 1, jandarma sorumluluk bölgesinde 1 olmak üzere toplam 2 suç işlenmiş, suçların tamamı aydınlatılmış ve başarı yüzde 100 olarak gerçekleşmiştir. Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü'ne bağlı suçlar kapsamında 6 suç işlenmiş ve tamamı aydınlatılarak, yüzde 100 başarı sağlanmıştır. Bu veriler ışığında 2007 yılında il genelinde toplam 5bin 609 suç işlenmiş olup, bunlardan 5 bin 350'si aydınlatılmış, 259 suç aydınlatılamamıştır. Başarı yüzde 95 olarak gerçekleşmiştir. 2006 yılına baktığımızda il genelinde toplam 3 bin 532 suçun işlendiğini, bunlardan 3 bin 244'ünün aydınlatıldığını ve başarının yüzde 91 olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Bir önceki yıla göre 2007 yılında suç oranında yüzde 59'luk artış olmasına rağmen, başarı oranında yüzde 4'lük artış sağlanmıştır" diye konuştu.

Suç oranında fiilen bir artış görülmesinin nedenini daha önceden suç sayılmayan ancak 5326 sayılı Kabahatler Kanunu ile karşılığında idari yaptırım uygulanmasını öngördüğü emre aykırı davranış, dilencilik, sarhoşluk, gürültü, rahatsız etme, kimliği bildirmeme gibi haksızlık ve eylemlerin güvenlik güçlerinin hassasiyetli ve gayretli çalışmalarından ve kanunun daha etkin olarak uygulanmasından kaynaklandığını söyleyen Vali Lekesiz,

"Örneğin sarhoş olarak cadde ve sokaklarda gezen bir kişinin polis tarafından yakalanarak hakkında Kabahatler Kanunu'nun ilgili maddelerince işlem yapılması, alkolün etkisinin geçinceye kadar polis merkezinde muhafaza edilmesi sonucunda, alkollü şahsın çevreyi rahatsız etmesi, yüksek sesle nara atması, çevreye zarar vermesi, işyeri camlarının kırılması, diğer şahısların tehdit edilmesi gibi olayların meydana gelmeden önüne geçilmektedir. Ayrıca 2007 yılında il genelinde 36'sı ölümlü, 598'i yaralamalı ve bin 537'si maddi hasarlı olmak üzere toplam 2 bin 171 trafik kazası meydana gelmiş, 55 vatandaşımız hayatını kaybederken, bin 464 vatandaşımız da yaralanmıştır. Bir önceki yıla göre trafik kazalarında yüzde 19'luk artış olmuştur. Valiliğimiz ve ona bağlı olarak çalışan güvenlik kuvvetlerimiz, bütün suç ve suçlularla mücadelede kararlı ve azimlidir. Toplumsal huzuru bozmaya çalışan örgüt ve kişilerle mücadele, tam bir kararlılıkla sürdürülmekte olup bundan sonra da kararlılığımız artarak sürecektir. Her türlü imkanlarla donatılan güvenlik güçlerimiz, görevlerinin gerektirdiği sorumluluk bilinci içerisinde gece gündüz demeden suç ve suçlularla mücadele etmekte, toplumun huzur ve barışını korumaya yardımcı olmaktadır" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 14 Ocak 2008 Pazartesi 16:46:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?