23
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL
Belediye Sayfaları

Tarım alanlarından su çıktı

Artvin'in Borçka İlçesi'nde Muratlı Barajı'nda su tutulmaya başlanması sebebiyle ilçedeki yol kenarından, arsalardan ve tarım alanlarından su çıkmaya başladı.

85. Yıl Milli Egemenlik (Muratlı) Barajı'nda su tutulmasıyla birlikte Borçka Aydınlar Mahallesi'nde yol üzerinde bulunan evlerin bodrum katlarında, tarım alanlarında ve yeni arsa açmak için kazma vurulan yerlerde baraj suyu çıktığını belirten vatandaşlar, evlerin ve arsaların kamulaştırılması için yetkilileri göreve çağırdı.

Aydınlar Mahallesi'nden Metin Cesur, "2000 yılında inşaata başladım ve ruhsatı aldık, bize kimse 'Buraya arsa açma', 'Ev kurma' demedi. Buranın zemininin çok sağlam olmasına rağmen su kotu yükseldiğinde alttan su çıkıyor ve evin bodrum katına su doluyor" dedi.

Avukat Affan Balaban ise "Borçka mezbaha yerleşim arasında olan taşınmazların ve blok bina inşaatlarının alt katlarında 50 ile 70 santim civarında kotun yükseltilmesiyle yaklaşık bir metre yükseklikte su çıkıyor. Araziden ne arsa olarak ne de ziraat arsaları olarak istifade etme imkanı kalmadı. Kamulaştırılması gereken yerlerin kamulaştırılması yapılmıyor. Bu nedenle mağduriyetimiz devam etmektedir. Bizlere mahkeme yolu gösterilmektedir. Biz mahkemeyi değil, hakkımızı istiyoruz" şeklinde konuştu.

14 Mart'ta su tutulmaya başlanan ve 29 Haziran 2005 tarihinde hizmete açılan Muratlı Türkiye Büyük Millet Meclisi 85. Yıl Milli Egemenlik Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Artvin'in Borçka İlçesi'ne 17 kilometre uzaklıktaki Muratlı Köyü'nde Gürcistan'a 100 metre mesafede. Yapımına 2000 yılında Türk-Avusturya konsorsiyumunca başlanan baraj, 2005 yılı birim fiyatlarına göre 412 milyon YTL'ye mal oldu. Muratlı, Çoruh havzasında tamamlanan ilk baraj olma özelliğini taşıyor. Muratlı Baraj gölü, baraj sahasından başlamak üzere ilçenin 1,5 kilometre yakınına kadar uzanıyor.

.
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2005 Cuma 17:03:50
Güncelleme :26 Haziran 2006 Pazartesi 17:48:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?