3
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

Seben kaplıca suyuyla ısınacak

Bolu'nun Seben ilçesi, Kesenözü köyünde bulunan Pavlu Kaplıcaları'ndan çıkan sıcak suyla ısıtılacak. Belediye Başkanı Süleyman Özbağ, "Kaplıca suyundan istifade ederek ilçeyi ısıtacağız" dedi.

Seben Belediyesi tarafından başlatılan çalışma ile Kesenözü köyünde bulunan Pavlu Kaplıcaları'ndaki sıcaklığı 78 dereceyi bulan sıcak su, borularla ilçe merkezine taşınacak. İlçe merkezine kadar getirilen su evlere dağıtılarak vatandaşların tek kuruş harcamadan ısınması sağlanacak.

Çalışmayla ilgili bilgi veren Seben Belediye Başkanı Süleyman Özbağ, "Kesenözü köyünde bulunan Pavlu Kaplıcaları'ndan yıllardır boşa akan sudan istifade edebilmek için bir çalışma içerisine girdik. Su sıcaklığı oldukça yüksek olduğu için ısınmada kullanabileceğimizi düşündük. Fizibilite ve proje çalışmalarını tamamladık. MTA ile yaptığımız görüşmede su debisinin yeterli olduğunu fakat her ihtimale karşı yeniden sondaj yapılması gerektiğini öngördüler. Bu yaz MTA bölgede ek kuyuları hizmete açacak. Daha sonra ilçemizdeki evlerin ısıtılması için gerekli çalışmalara başlayacağız" dedi.

Öte yandan, ısınmada kullanılacak kaplıca suyunun bir bölümü de seracılıkta kullanılacak. Bolu'nun Çukurovası konumundaki Seben'de üreticiler kaplıca suyu ile ısıttıkları seralarda yaz kış üretim yapabilecek. Seben'in önde gelenleri tarafından kurulan kaplıca suyunun seralarda kullanılabilmesi için kurulan şirket kolları sıvadı. Tarım için oldukça verimli topraklara sahip Seben'de seralarda kaplıca suyu ile ısıtma sağlandığında ilçede yaz kış üretilen ürünler Türkiye'nin dört bir yanında pazarlanacak.

Belediye Başkanı Özbağ, "Bugüne kadar boşa akan kaplıca suyunu daha verimli hale getirmek için proje üretirken seracılıkta kullanmayı düşündük. Bu amaçla ilimizin önde gelenleri bir şirket kurdu. Bu şirket aracılığıyla kaplıca suyu seralara taşınacak ve yaz kış üretim yapılacak" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 7 Şubat 2008 Perşembe 09:46:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?