3
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

750 sülün doğaya bırakıldı

Çorum Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından, Çorum'un Oğuzlar İlçesi'ndeki Kızılırmak Havzası'na 750 tane 600 sülün bırakıldı.

Çorum'un Osmancık İlçesi'nde bulunan Sülün üretim merkezinde üretilen ve uçma yaşına gelen 750 sülün, düzenlenen törenle doğaya bırakıldı. Daha öncede 4 bin 500 adet sülünü doğaya bırakan Çevre ve Orman Müdürlüğü, kuluçkaya yatırdığı 750 sülünü de büyümesinin ardından doğaya bırakıldı.

Sülünleri doğaya bırakılması sırasında bir konuşma yapan Çorum Çevre ve Orman Müdürlüğü Milli Parklar Müdürlüğü Şefi Mahmut Temel, yetiştirilen sülünlerin doğaya bırakılmasıyla birlikte buralarda 3 yıl avlanma yasağı getirildiğini belirterek, Çorum'da son dönemlerde başta sülün olmak üzere keklik ve bıldırcın kuşlarını doğaya bıraktıklarını ifade etti.

Çorum'u kuş cenneti haline getirileceklerini belirten Mahmut Temel "Sülünler genellikle sulak bölgelerde yaşarlar. Kızılırmak kenarında bulunan İskilip, Oğuzlar ve Osmancık İlçeleri ile bu ilçelere bağlı köyler, sülünler için ideal yaşam yerleridir. Osmancık Sülün Üretim Merkezi'nde üretilen sülünler ilerleyen tarihlerde 6 ayda bir doğaya bırakılacak" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından 10 gün önce alışması için tepelerdeki kafeslerde tutulan sülünler, Vali Hüseyin Poroy, Garnizon Komutanı J. Alb. Ufuk Tuncer, Emniyet Müdürü İsmail Karaman, Çevre ve Orman Müdürü Ziya Çöpür ve köylüler tarafından doğaya bırakıldı. Doğaya bırakılan sülünler bir süre yürüdükten sonra uçarak gözden kayboldu.

Diğer taraftan avcıları uyaran Çevre ve Orman Müdürü Ziya Çöpür, sülünlerin bırakıldığı bölgede 3 yıl süreyle av yasağı getirdiklerini belirterek, bu bölgede avlanacak sülün başına avcılara 400 milyon lira ceza kesileceğini, ayrıca yasak avlanma nedeniyle de 1 milyar lira para cezası da verileceğini ifade etti, Çöpür 3 yıl içersinde yasak olduğu belirtilen bölgelerde vatandaşların kesinlikle avlanma yapmamalarını, yaptıkları takdirde cezalarına katlanmalarının gerekeceğini bildirdi.

Oğuzlar İlçesi'nde sülünleri doğaya bırakmak için düzenlenen törene katılan Vali Hüseyin Poroy ise Kızılırmak Havzası'nın kuşlar için elverişli bir alan olduğunu ifade ederek, bu bölgeyi turizm açısından da değerlendirerek korumaya alacaklarını ve sülün gibi nesli az olan kuş türlerinin yetiştirilmesi için çalışmalar yapacaklarını kaydetti.
Vali Hüseyin Poroy, "Sülün üretme çiftliğini kuran arkadaşlara teşekkür ediyorum. Çorum'da bu tür kuşların yetiştirilmesi sevindirici. Çorum'u kuş cenneti haline getirmek için yoğun çalışmalar yapacağız" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Eylül 2005 Salı 15:01:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?