3
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

Büyük depremin ayak sesleri mi?

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü Sismoloji Şubesi Müdürü Dr. Ramazan Demirtaş, Çorum'un Seydim beldesinde dün meydana gelen 4.3 büyüklüğündeki depremin büyük bir depremin habercisi olmadığını söyledi.

Çorum'da fay hatları üzerinde araştırmalarını sürdüren Ramazan Demirtaş, ilde uzun fay hatlarının bulunmadığını belirterek, Kuzey Anadolu Fay Hattı'ndaki hareketlilik ve Ankara'da meydana gelen depremin Çorum'un Seydim beldesinden geçen kısa fayın gerilmesine neden olduğunu ve gerilme sonucu hafif şiddette deprem olduğunu söyledi.

Demirtaş, "Seydim'de meydana gelen 4.3 büyüklüğündeki deprem büyük bir depremin habercisi değil. Çorum'da bu büyüklükte deprem normaldir. Çevrelerindeki fay hatlarındaki hareketlilik, buraların gerilmesine neden oluyor ve bu nedenle küçük sarsıntılar meydana geliyor" dedi.

Çorum'da en büyük depremlerin 1692, 1729, 1733 ve 1758 yıllarında olduğunu ifade eden Demirtaş, 1793 yılında meydana gelen depremde yaklaşık 800 kişinin evinin yıkıldığını ve birçok insanın öldüğünü kaydetti. Çorum'un 60-70 kilometre kuzeyinden geçen Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda tarihi kayıtlara göre yıkıcı depremler meydana geldiğini hatırlatan Dr. Demirtaş, Osmancık, Hamamözü fay hatlarında meydana gelen 1939, 1942 ve 1943 depremlerinde hafif hasarlar kaydedildiğini söyledi.

Demirtaş, Kuzey Anadolu fayının yanı sıra doğuda Doğu Anadolu fayı, güneyde Helenik- Kıbrıs yayının ve batıda Ege-Graben sisteminin sınırlandırdığı Orta Anadolu Ovası'nda oldukça uzun doğrultulu atımlı faylar bulunmasına rağmen tarihsel deprem kayıtlarında bu aktif faylar üzerinde son 200-300 yıldan beri büyük deprem meydana gelmediğini ifade etti. Küçük sarsıntıların bile evleri yıkabileceğini belirten Ramazan Demirtaş, "Deprem önlenemez, fakat önlemi alınabilir. İnsanların her zaman depreme hazırlıklı olmaları ve evlerini sağlam yapmaları gerekir. Her şeyden önce insan güvenliğini düşünerek sağlam binalar yapalım" diye konuştu.

"BİNALAR SIKI ŞEKİLDE DENETLENİYOR"
Kentte binaların sıkı şekilde denetildiğini belirten Çorum Belediye Başkanı Turan Atlamaz ise, üniversite öğretim üyeleri, mühendis ve müteahhitlerden oluşan bir konsorsiyumla Çorum'da inşa edilen binaların denetimi konusunda nelerin yapılacağını sürekli olarak tartıştıklarını ve gereken önlemleri aldıklarını söyledi.

Binaları yapan kalıpçı, demirci ve duvar ustalarına kurs vererek kalifiye eleman yetiştirilmesini sağladıklarını anlatan Atlamaz, "Belediye olarak Çorum'da sağlam binalar yapılması için tüm imkanlarımızı kullanıp, denetimlerimizi sürdürüyoruz. İşçisinden mühendisine kadar artık herkes deprem konusunda bilinçlenmiştir ve sağlam binalar yapılmaktadır. Bizler her şeye rağmen bugün deprem olacakmış gibi hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Sivil savunma ekiplerimizi oluşturduk ve itfaiye bünyesinde kurtarma ekipmanları aldık. Çorum'da hiç istemememize rağmen meydana gelebilecek herhangi bir afete karşı belediye olarak hazırlıklıyız" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2008 Salı 13:13:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
atakan daglamaz IP: 88.254.187.xxx Tarih : 4.04.2008 19:19:56

çorumda olan bu depremlerden dolayı çorumda büyük bir deprem bekleniyormuş diye duydum ve çoruma 10 bin tane ceset torbası getirmişler diye duydum ve çok etkilendim korktum bunu duyduktan sonra kendimi bir hoş hissettim ne kadar dogru sizden duymak isterim şimdiden sağolun kolay gelsin