3
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

Bağ-Kur'la tüp bebek nedeniyle icralık oldu

Çorum'da, tüp bebek yoluyla çocuk sahibi olmak için tedavi olan Halil İbrahim Tizman, Bağ-Kur tarafından masrafları ödenmeyince hastaneyle icralık oldu. Tizman, Bağ-Kur'u Valiliğe şikayet etti.

Alınan bilgiye göre, 19 yıldır çocuğu olmayan Bağ-Kur'lu Halil İbrahim Tizman, tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olmalarına imkan sağlayan kanunun çıkmasının ardından eşiyle birlikte tedavi oldu. Tedavinin ardından Tizman'ın eşi hamile kaldı, ancak Bağ-Kur kendisine, prosedür hatası yapıldığını söyleyerek tedavi masraflarını ödemeyeceğini bildirdi. Masrafların ödenmesini isteyen Ankara Tıp Merkezi Tüp Bebek Hastanesi Tizman ailesini icraya verdi.

Çorum Valiliği Halk Günü Toplantısı'na katılan ve ekonomik yönden sıkıntı içerisinde bulunduğunu ifade eden Halil İbrahim Tizman, "Ben 25 yıldır Bağ-Kur'luyum ve 19 yıldır çocuk hasreti çekiyorum. Bağ-Kur bana bir imkan sağladı, ancak şimdide beni prosedür yanlışlığı nedeniyle zor durumda bıraktı. Ben hastane masraflarını ödeyecek gücüm yok. Kurum bana prosedür yanlışlığı nedeniyle ödeme yapmıyor. Benim bu borcu ödeyecek gücüm yok. Her yolu denedim, Bağ-Kur bana borcu ödeyemeyeceklerini bildirdi" diye konuştu.

Toplantıya katılan Bağ-Kur İl Müdürlüğü Şeflerinden Sarap Kanarlı, Bağ-Kur'luların tüp bebek yoluyla çocuk sahibi olmaları için ilk olarak Ankara'da tedavi görmeleri ve 2 Kadın Doğum Uzmanı'ndan "Tüp bebek yapılabilir" raporu almaları gerektiğini belirterek, "Sayın Halil İbrahim Tizman rapor almadan tüp bebek yöntemiyle çocuk için tedavi görmüş. Rapor alınmadığı için Bağ-Kur'da masrafları ödeyemiyor. Prosedür hatası uygulanmıştır. Mevzuat gereği şu anda bu tür hastalara masraf ödenmesi mümkün değil" dedi.

Halk Günü Toplantısı'na başkanlık eden Vali Yardımcısı Fatih Damatlar ise bu insanların "yapılmıyor" diyerek geri gönderilmesinin yanlış olduğunu ifade ederek, Kurumun Hukuki ve İdari konularda yorum hakkını kullanarak, vatandaşların dertlerine çare bulunmasını istedi. Damatlar, "Ben inanıyorum ki bu vatandaşımız, 19 yıldır her türlü tedaviye baş vurmuş ve en son olarak da Bağ-Kur'un kendisine tanıdığı hakkı kullanmak istemiş, usulen yanlış bir yol izlemiş, ancak kendisi şu anda mağdur.

Kurum olarak 'olmuyor' demek yerine, neler yapılabileceği ve kendisine nasıl destek olunacağı idari ve hukuki boyutta araştırılmalı ve vatandaşın sıkıntısı giderilmelidir. Kanunlarımız ve genelgeler vatandaşı zor durumda bırakmak için değil, o vatandaşın sıkıntısını gidermek için yapılır" açıklamasında bulundu.
Daha sonra konunun yeniden incelenmesi için Valilik kanalıyla Bağ-Kur Genel Müdürlüğü'ne yazı yazılmasına karar verildi.

.
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2005 Çarşamba 15:39:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?