3
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

Gıda Bankası: 10 aileye yardım

Çorum'da bu yıl içinde faaliyete geçen Gıda Bankası, şehirde bulunan ihtiyaç sahibi ailelerin listesini yeniden çıkarıyor. Şu an için 8 bin muhtaç ailenin envanterini çıkaran Gıda Bankası, çalışmalar sonunda yaklaşık 10 bin aile belirleyecek.

Belirlenen 10 bin aileye her üç ayda bir gıda, giyecek, temizlik ve yakacak yardımında bulunulacak.
2 yıl önce hükümet tarafından çıkarılan yasa ile her ilde Gıda Bankası kuruldu. Eğitime yüzde 100 destek gibi düşünülen proje kapsamında, ticarethanelerin yaptığı gıda, giyim, temizlik ve yakacak yardımı direk vergiden düşülüyor.

Yardımlar her 3 ayda bir ödenen vergi dönemlerinde gerçekleştiriliyor. Gıda Bankası'na ulaştırılan yardımlar, devlet kurumları ve muhtarlar vasıtası ile belirlenen ailelere dağıtılıyor. Çalışmaları ile Türkiye'ye örnek olmak isteyen Çorum Gıda Bankası, Ramazan ayında muhtaç ailelere ulaşmak için muhtarla istişare toplantısı yaptı.

Gıda Bankası Başkanı Mehmet Özdoğan, halkla bire bir irtibatı olan muhtarla işbirliği yaparak daha kaliteli bir hizmet vermek istediklerini belirtti. Çorum'da şimdiye kadar ihtiyaç sahiplerinin tamamını kapsayan bir listenin hazırlanamadığına değinen Mehmet Özdoğan, Gıda Bankası olarak yeni bir liste çıkarılması için çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Şimdiye kadar 8 bin aileyi belirlediklerini açıklayan Özdoğan, bu rakamın 10 bin civarında olmasını beklediklerini kaydetti. Özdoğan, "10 bin aile demek nereden bakarsanız 40-50 bin insan demek. Bu da demek oluyor ki şehrin dörtte birine yardım ulaştıracağız. Her üç aylık vergi dönemlerinde yardım malzemeleri bize gelecek biz de yardımları ihtiyaç sahiplerine ulaştıracağız.

Gıda Bankası'na gıda, giyecek, yakacak ve temizlik maddesi dışında nakit para gibi katkılar sağlanması yasak. Bu dört temel malzemeyi bize ulaştıran firmalara fatura keseceğiz. Faturayı direk giderler listesinde gösterecek olan ticarethanelerin yaptıkları yardım miktarı, yüzde 100 vergiden düşülecek.

Kısacası devlet bana ödeyeceğiz vergiyi Gıda Bankası aracılığı ile muhtaç insanlara yardım olarak ulaştırın diyor. Bizde burada üzerimize düşen vazifeyi yapıyoruz" diye konuştu.

Gıda Bankası hakkında muhtarları bilgilendiren Mehmet Özdoğan, 3 ayda bir toplanacak yardımların dağıtımında muhtarlara büyük iş düşeceğini söyledi. İhtiyaç sahipleri ailelerin kriterlerinin iyi tespit edilmesi gerektiğini ifade eden Özdoğan, kendi hazırladıkları listeler ile muhtarların elinde bulunan listeleri karşılaştırarak kontrol edeceklerini kaydetti.

Dağıtımda herkese büyük görevler düştüğünü belirten Özdoğan şöyle konuştu:
"Bu iş kolay bir iş değil. Vicdani sorumlukları büyük. Üzerimizde büyük bir yük var, bu yükü muhtarlarla paylaşmak istiyoruz. Herkesin sorumluğu var.

Şuan Gıda Bankası adına bir web sitesi hazırlatıyoruz. Bütün çalışmaları buraya dökeceğiz. Herkes nerelere ne kadar yardım yapılmış görecek. Dedikodu olmaması için şeffaf bir politika izleyeceğiz. Ayrıca yapacağız yardımları ihtiyaç sahipleri rencide etmemek için gece saatlerinde dağıtmayı düşünüyoruz."

Gıda Bankası çalışmaları ile Türkiye'nin örnek ili olmak istediklerini de vurgulayan Mehmet Özdoğan, yıl içinde yapılacak dört yardımda da değişik malzemeler dağıtmayı düşündüklerini aktardı. Ramazan ayı nedeniyle bu dönemde tamamen gıda yardımı yapacaklarını dile getiren Gıda Bankası Başkanı Özdoğan, Ramazan'dan sonra ise giyecek yardımı yapacaklarını belirtti.

Şu an için ellerinde 3 bin hazır gıda paketi ile 10 kilogramlık 3 bin un çuvalının bulunduğunu söyleyen Özdoğan konuşmasında, mal alımının ise aynı fiyat üzerinden Çorum'daki 4 ayrı marketten alındığına da işaret etti.

.
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2005 Cuma 17:42:36
Güncelleme :8 Ekim 2005 Cumartesi 17:23:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?