3
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

TMO 2008'de de fındık piyasasında

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, 2008 yılında da piyasada olmayı sürdüreceklerini, bu konuda hazırlıkların devam ettiğini söyledi.

Kemaloğlu, TMO Giresun Şube Müdürlüğü'nü ziyaretinde basın mensuplarının fındık piyasasıyla ilgili sorularını cevaplandırdı. TMO'nun 2006 yılında hükümetin verdiği görev kapsamında fındık alımına başladığını ve alımları 2 dönemdir sürdürdüğünü belirten Kemaloğlu, TMO'nun üreticiden 2006 yılında 162 bin ton, 2007 yılında ise 91 bin ton fındık alımı gerçekleştirdiğini anlattı.

Ofisin, üreticiye yönelik taahhütlerinde herhangi bir aksamanın söz konusu olmadığını dile getiren Kemaloğlu, ödemelerin 15-20 günlük periyotlar halinde yapıldığını ve ödeme finansmanı konusunda da bir sıkıntı olmadığını söyledi. Kemaloğlu, bu süreçte sağlanan imkanlar çerçevesinde FİSKOBİRLİK'e de 180 milyon YTL üzerinde kredi kullandırıldığını belirtti.

TMO olarak fındık alımlarını sürdürdüklerini anlatan Kemaloğlu, üreticinin kendilerine yönelişleri sürdüğü ve piyasada satılacak fındık bulunduğu sürece bu alımların da devam edeceğine dikkat çekti. Fındık alımlarıyla ilgili bir sorun olmadığını belirten Kemaloğlu, şöyle konuştu: "Geçen yıl Mayıs ayına kadar alım yapmıştık. Bu yıl da aynı döneme kadar devam edebiliriz. Fındık piyasasının işleyişi biraz daha farklı olduğu için alım süreci daha uzun bir süreye yayılıyor. Bunun önemli bir sebebi de maalesef fındık alımlarının modern teknolojiyi uygun bir şekilde yapılamayışı. Bu anlamda, fındık piyasasında ileriye dönük uzun vadeli sorunları çözmek için bir hamle başlattık. Daha önce Trabzon'dan Düzce hattına kadar 150 bin ton kapasiteli modern depo yapıyorduk. Bu depoların kapasitesini 250-350 bin ton arasında seviyeye çıkarmak için çalışma başlattık. Ayrıca yeni ilave depolar yapılması için de ihale hazırlığındayız. Burada amacımız, bölgedeki fındık üreticisinin, ürününü hasatla birlikte emanet edebilecekleri modern bir depolama sistemi oluşturmaktır."

TMO'nun 2008 yılında da fındık piyasasında olacağını anlatan İsmail Kemaloğlu, bu konuda kesin bir şey söylemek için erken olduğunu ancak hazırlıkların sürdürüldüğünü dile getirdi. "FİSKOBİRLİK dirilmeli ve kendi ayakları üzerinde durmalıdır" diyen Kemaloğlu, FİSKOBİRLİK'in üretici bir kurum olduğunu söyledi. "TMO ise bir müdahale kurumudur" diyen Kemaloğlu, "TMO finansman sağlayabilir, ilave enstrümanlar geliştirebilir. Bu geçiş döneminde TMO üzerine düşeni yapacak. Ancak biz bu görevi, üreticinin kurumu olan FİSKOBİRLİK'in yapmasını isteriz."

Kemaloğlu, TMO depolarında bulunan fındıkların da piyasada ihtiyaç duyulana kadar satılmayacağını sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2008 Perşembe 15:04:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?