4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Üreticiye bakım uyarısı

Fındık üreticilerinin fındık mahsulünden iyi ürün elde etmeleri için şubat ayında fındık bahçelerinde mutlaka yanmış çiftlik gübresi kullanılması gerektiği bildirildi.

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, şubat ayıyla birlikte fındık dallarında karanfillerin iyice olgunlaştığı, püslerin de çiçek tozlarını yaymaya başladıkları belirtildi. Özellikle yağış olmayan hafif rüzgarlı günlerde fındık bahçelerini sapsarı bir görüntünün kapladığı ifade edilen açıklamada, "Havalar bu ayda ne kadar güzel geçer, ne kadar çiçek tozu uçuşur ve karanfillere ulaşırsa ve döllenme ne kadar iyi olursa, o yıl ürün de o kadar bol olacaktır" denildi.

Şubat ayında fındık bahçelerinde mutlaka yanmış çiftlik gübresi kullanılması gerektiği vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"3-4 yılda bir kullanılan çiftlik gübresinin ocakların çevresine dal izdüşümüne (dalların tam altına) gelecek şekilde 25-30 kilogram kadar ve kesinlikle toprağa karıştırılmak suretiyle verilmelidir. Unutulmamalıdır ki bir ton yanmış çiftlik gübresinde 5.5 kilogram azot, 2.5 kilogram fosfor, 5.5-6 kilogram potasyum ve diğer bazı bitki besin maddeleri bulunmaktadır. Ayrıca verilen toprakların yapısını da iyileştirmektedir. İyi bir gübreleme, daha çok ürün, daha bol kazanç demektir."

Açıklamada, fındık bahçelerinde zarar yapmaya başlayan kozalak akarı ve kışı kozalak içinde geçiren filiz güvesinin yok edilmesi için kozalakların elle toplanarak yakılmasının da oldukça yararlı olduğu kaydedildi.

.
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2006 Perşembe 13:39:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?