26
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Üretim 500 dekara ulaştı

Giresun Tarım İl Müdürü Muhammet Hakyemez, Giresunlu çiftçilerin kivi üretimini kısa sürede benimseyerek, ürün yetiştiriciliğinde önemli adımlar attıklarını söyledi.

Giresun tarımının sadece fındığa dayalı olduğunu ve bölgede üretici başına düşen fındık bahçesinin ortalama 10 dekarı bulduğunu ifade eden Hakyemez, bunun da üreticilerin ekonomik gelirleri açısından son derece yetersiz olduğuna dikkat çekti.

Çiftçilere ek gelir amacıyla başlatılan projelerden birinin de kivi üretimi olduğunu kaydeden Hakyemez, bölgede ilk kivi üretiminin 1995 yılında Fındık Araştırma Enstitüsü (FAE) tarafından deneme amaçlı olarak başladığını aktardı. 10 yıl içerisinde FAE ile Giresun Tarım İl Müdürlüğü tarafından çiftçilere yönelik kivi üretimi için yapılan tanıtıcı ve destekleyici çalışmaların başarıya ulaştığını ifade eden Hakyemez, "Giresunlu çiftçiler kiviyi sevdi" dedi.

Giresunlu çiftçilerin kivi üretimini kısa sürede benimseyerek ürün yetiştiriciliğinde önemli adımlar attıklarını dile getiren Hakyemez, "Giresun'da, FAE ve müdürlüğümüzün 10 yıldır çalışmaları sonucunda kivi üretimi büyük yol aldı. Bugün bölgede kivi üretim alanı bin 500 dekara kadar ulaşarak, binlerce çiftçinin geçim kaynağı haline geldi. Her geçen yıl da üretim sahaları ve çiftçilerimizin talepleri artmaktadır" diye konuştu.

Hakyemez, bölgede kivi üretiminin geliştirilmesi için çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini belirterek, çalışmalar çerçevesinde Giresun Kırsal Kalkınma Projesi'nden 60 dekarlık alana 3 bin kivi fidanı tesis edeceklerini söyledi. Giresun'da 2005 yılında bin 500 ton kivi üretimi yapılacağını tahmin ettiklerini belirten Hakyemez, üreticilerin erken hasat yapmamaları konusunda duyarlı olmalarını istedi.

Kivi hasadının kasım ayının sonlarına doğru başlayacağını, ürünün erken hasat edilmesinin, kivinin aromasının oluşumunun tamamlanmamasına neden olacağına dikkat çeken Hakyemez, "Erken hasatta aromasındaki bozukluk nedeniyle piyasada alıcı bulmayacaktır. Bu da üreticilerin zarara uğramalarına neden olacaktır" şeklinde konuştu.

Hakyemez, Giresun'un birkaç yıl içerisinde Türkiye'de önemli kivi üretim alanı olacağına inandıklarını sözlerine ekledi.

.
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2005 Çarşamba 13:19:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?