18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

KARDEMİR KRİZE KARŞI TEDBİRLİ

Yaklaşık iki yıl önce konut kredisi faizlerindeki düşüşle canlanan inşaat sektörüyle birlikte tırmanışa geçen demirin, yılbaşında kilogramı 2 YTL olan fiyatı 1 YTL seviyesine kadar geriledi.


Türkiye'nin önemli demir çelik üretim merkezlerinden Karabük Demir ve Çelik İşletmeleri (KARDEMİR) A.Ş. Genel Müdürü Osman Kılavuz, yaptığı açıklamada, demir fiyatlarındaki düşüşte iç piyasadan çok dünyadaki gelişmelerin etkili olduğunu belirtti. Yaptığı akıllı yatırımlarla dünyada oluşacak bir krize karşı ayakta durma gücüne sahip olduklarını söyleyen Kılavuz, "Kardemir olarak 11 Temmuz tarihinde ateşlediğimiz yüzde 80'i tamamen kendi Türk yapımı olan 4 No'lu yüksek fırının faaliyete geçmesiyle
üretimimizde artış olmaya başladı. Yaptığımız bu fırının hacmi 450 metreküp. Metreküp başı 3 ton üzerinde üretim yapması gereken bir fırın ve biz bu istenilen üretimin üstünde üretim almaya başladık" dedi.

Bugün dünyada yaşanan ekonomik deprem yüzünden ve çevre ülkelerde gelişen olaylar sonrası demir çelik sektöründe bir gerileme başladığını anlatan Kılavuz, şöyle konuştu: "Demir fiyatlarına baktığınız zaman ya da demir fiyatlarını değerlendirmeyi düşündüğünüz an önce dünya pazarına bakmak lazım. Dünya
demir çelik pazarına baktığınız zaman Amerika, Avrupa, Ortadoğu, Uzakdoğu ve Rusya var. Çin'in üretimini çok hızlı artırması ve Uzakdoğu'ya yakın olmasından dolayı Türkiye'nin Uzakdoğu pazarı hemen hemen yok gibi."


Uzakdoğu'ya Türkiye'nin artık ihracat yapmadığını anlatan Kılavuz, şunları söyledi: "2000'li yıllarda Türkiye'nin Uzakdoğu'ya yaptığı demir ihracatı 2.5 milyon ton civarındaydı. Şimdi bu 10 binlere düştü. Türkiye'nin esas ihracat bölgeleri, Ortadoğu, Rusya ve bir kısımda Kuzey Afrika kesimleriydi. Amerika ve Avrupa içinde bulundukları krizden dolayı yavaşladılar.

Amerika'daki son günlerdeki olaylarda 15 tane bankaya devlet el koydu. Amerika'da büyük bir durgunluk var ve bu durgunluk konut sektörüne yansıyarak ülkede eskisi kadar hızlı bir şekilde ev yapılmıyor hatta ev stokları artmış durumda. Bundan bir sene önce ev stokları 1 milyon civarındaydı bugün ise 5 milyon seviyesine çıktı. Artık yapılan evler satılmıyor."


Amerika'daki mortgage krizinin Avrupa'ya yansıdığını belirten Kılavuz, sözlerine şöyle devam etti: "Amerika ve Avrupa pazarı bir hayli durgunlaştı. Öbür taraftan çok canlı olan ve bununda nedeni petrol gelirlerinden dolayı olan Rusya ve Ortadoğu vardı. Petrol geri gitmeye başladı. Rusya'ya bakıldığında Gürcistan sorunu yaşıyor. Orada finansla ilgili sıkıntı olmasa da yöredeki gerginlikten dolayı yatırımlar durdu. Ortadoğu'da ise petrol gelirleri azaldı, yaz aylarında da alt yapı inşaatlarına aşırı sıcak ve Ramazan nedeniyle ara verildi"


DEMİR FİYATLARI DENGEDE GİDER
Türk demir çelik sektörünün dünya ile entegre olduğunu belirten KARDEMİR Genel Müdürü Osman Kılavuz, demir fiyatlarının bu seviyede durarak dengeleyeceğini beklediklerini ifade ederek şöyle konuştu: "15-20 gün önce dünya piyasalarında demirin ton fiyatı bin 500 dolar civarındaydı, şimdi ise bin dolarlarda seyrediyor. Bu yılın başında 2 YTL'ye yaklaşan inşaat demirinin kilo fiyatı bugün 1 YTL seviyesinde sürdürüyor. Hammadde fiyatlarında da buna bağlı bir düşüş var, örneğin yaklaşık bir ay önce bir ton hurdayı 700 dolara alıyorduk, şu an 400-450 dolar arası seviyede. Demir çelik sektörünün bu iniş çıkışlarına alıştık. Demir fiyatları dünya pazarında oluşuyor arz talep dengesinde oluşuyor. Arz fazla talep az ise fiyatlar aşağıya iniyor, arz talebin altındaysa fiyatlar yukarı çıkıyor."


Temmuz ayından önce talebin çok fazla olduğunu belirten Kılavuz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Talebin esas kaynağı Rusya ve Ortadoğu'ydu. Haliyle fiyatlar çok yukarı çıkmıştı. Şimdi ise tam tersi oldu, talep arzın çok altında var. Ar demiri ve kütük üretiyordu. Ana üretimi genelde bunlardı. Mevcut durumla Kardemir inşaat demiri ve kütük dışında bugün 46'lık ray üretiyor ve 72 metre boyuna kadar değişik ray üretiyor, profil üretiyor. Kardemir ürün çeşitliliği ile eskiye nazaran bugün çok daha iyi bir
durumda. Bugün Kardemir'in yeteri kadar hammaddesi yeteri kadar da üretme kapasitesi ve eskiden olmadığı kadar esnekliği var. Kardemir eskiye oranla çok daha iyi krizlere dayaklı bir kurum halinde şu an."

İha
Yayın Tarihi : 16 Eylül 2008 Salı 18:39:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?