18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

'120' setinde Vanlı misafirler

''120'' adlı filmin Van'da yaşanmış sahneleri, bu ilde olayın geçtiği yıllara uygun sokak bulunamadığı için, kültürel ve mimari özelliğini koruyan Karabük'ün Safranbolu ilçesinde çekiliyor.

İki aydır çekimleri devam eden "120" adlı filmin setini, AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu ve Ankara Van Derneği Başkanı Ömer Çakmakçı, Dernek üyeleri Kurtuluş Akay, Erol Baykara ve Mahmut Turgut'un yanı sıra AK Parti Karabük Milletvekilleri Mehmet Ceylan, Cumhur Ünal ve Safranbolu Belediye Başkanı Nihat Cebeci ziyaret etti.

Ziyarette AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, yönetmen Özhan Eren'e çiçek ve iki tepsi baklava ikram etti.
''120'' adlı filmin yönetmenlerinden Özhan Eren, film setini ziyaret eden Milletvekillerine filmin konusu hakkında bilgiler vererek, yaşanmış gerçek bir olaydan alındığını ve 12-17 yaşındaki 120 kahramanın yaptığı büyük fedakarlığın anlatıldığını söyledi.

Eren, yüzlerce figüranın rol aldığı ve 100'e yakın çocuk kadrosuna sahip kalabalık bir ekiple çekilen filmle seyircilere, bu tarihi kahramanlık hikayesini duyurmanın gayreti içinde olduklarını belirterek, "Tarihimize sahip çıkmamız lazım. Ermeni diasparosu 'Gece Yarısı Ekspresi' filmi ile milletimizin aleyhinde kampanya başlattı. Biz yıllardır dünyayı etkileyecek tarihi bir filmi maalesef yapamadık. Bu tür filmlerle tarihimize hem sahip çıkmalı hem de destek olmalıyız" dedi.

AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu ise, "Konusu Van'da geçen ancak şehrin tamamen o yıllarda yıkılıp yakılması sonucu platosu Safranbolu'da kurulan 120 filmi, Van'ın tarihi açısından çok önemli. Gönül isterdi ki keşke gerçek mekanlarda ve olayın geçtiği yerlerde bu fim çekilseydi. 120 Vanlı gencin 1915 yılında gösterdiği kahramanlığın gelecek nesillere aktarılması Safranbolu'da tarihi yapılar arasında gerçekleşiyor. Van bizim önemli şehirlerimizden biri. Keşke o tarihten az da olsa günümüze daha çok kalıntı kalsaydı" diye konuştu.

AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ceylan da, "1915 yılı olaylarındaki haklı davamızı bu filmle dünyaya göstermiş olacağız ve tescil ettireceğiz" dedi. Ankara Van Derneği Başkanı Ömer Çakmakçı, 1. Dünya savaşı sıracında Van'ın yaşadığı acının kitaplara sığmayacağını kaydederek, "Bir kent düşünün yok oluyor. Bununla beraber tarih de yok oluyor. Dolayısıyla bu film özellik yakın tarihimizi anlatan bir faciayı ortaya koyması açısından çok önemli. Çocuk yaştaki kahramanların oluşturduğu hava ve onunla beraber oluşan Türk, Ermeni ve Kürt kardeşliğinin çok güzel örneği olacağını biliyorum. Sadece bölgemizin değil, dünyanın barışa ihtiyacı var. Tarihimizi iyi bilmeliyiz, bundan ders çıkartmalıyız" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2007 Pazartesi 14:52:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?