18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

72. yıl coşkusu

Karabük Demir Çelik Fabrikalarının temellerinin atılması ve Karabük'ün kuruluşunun 72. yıldönümü kutlamalarına düzenlenen çeşitli etkinliklerle başlanıldı.

Kutlama töreni, Yenişehir Atatürk anıt meydanına çelenklerin konulmasıyla başladı. Türk Hava Kurumu Karabük Şubesi tarafından organize edilen THK Paramotor gösterisinin ardından tören düzenlendi.

Törende konuşan Kardemir A.Ş Genel Müdürü Osman Kılavuz, "3 Nisan 1937 tarihinde Kurtuluş savaşından çıkmış bir ulusun yokluk ve yoksulluk içerisinde ağır sanayi hamlesini başlattığı gündür. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün emirleriyle dönemin Başbakanı İsmet İnönü tarafından temelleri atılan Karabük Demir Çelik Fabrikaları Türk ağır sanayinin temel taşı olmuştur. Modern Türkiye'nin Endüstriyel atılımlarına öncülük eden Karabük Demir Çelik Fabrikaları aradan geçen 72 yıllık şeref dolu tarihinde ve ülkemizdeki birçok büyük sanayi tesisinin yapımına imza atmış ve ülkemize büyük hizmetler vermiştir. Türk sanayi hareketinde öncü ve okul olma pozisyonu başarı ile yerine getiren Karabük Demir Çelik Fabrikaları Kardemir adıyla bu misyonu sürdürmektedir.

Kardemir 72. yılına yılların verdiği yorgunluk ve bezginlikle değil, 72 yıllık bilgi birikimi ve köklü sanayi kültürünün kendisine kazandırdığı öz güvenle girmektedir. 3 Nisan 1937 tarihinde 150 bin tonluk üretim kapasitesi yolculuğuna başlayan Kardemir, bugün 550 Milyon TL Sermayeli 50 binin üzerinde ortağı olan, sağladığı istihdam, yarattığı katma değer, yaptığı ciro ile 40 büyük sanayi kuruluşu arasındadır. 72. yılımızı başarı ile kutlamaktan ve bu başarıları el ele tüm çalışanlarımızla paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Hedefimiz Türk Sanayisinin öncüsü olan Kardemir'i sektör içerisinde en üst seviyeye taşımaktır" dedi.

AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ceylan, Karabük'ün 3 Nisan 1937' de 40 haneli bir köy iken Demir Çelik Fabrikalarının temellerinin atılmasıyla 100 bini aşan kent haline dönüştüğünü hatırlattı. Karabük'ün bugün ki hale gelmesinde emeği geçenleri rahmetle andığını ifade eden Ceylan, "Kardemir ekonomisi iyi olduğu zaman Karabük'ün ekonomisi de iyi olmakta, etkilendiği zaman Karabük'te etkilenmektedir. O açıdan bizim göz bebeği kuruluşumuzdur. İnşallah hep birlikte kollayacağız, gözeteceğiz ve geliştireceğiz" diye kaydetti.

Vali Nurullah Çakır'da, Kardemir'in Nisan ayında serbest piyasa ekonomisi daha iyi olacağı düşünülerek halka emanet edildiğini ifade etti. Vali Çakır, şöyle devam etti:  "Nisanlar bu anlamda herhalde bir noktada. Karabük'ün farklı dönüm noktalarını ifade eden ama her yeni dönemin yeni gelişmelere açık olacağı bir gün olsa, bir ay olsa gerek. Yine böyle bir Nisan ayında şu andaki şekliyle Kardemir alınmış bugünlere getirilmiştir."

Törenler daha sonra Karabük Üniversitesi folklor ekibinin folklorik gösterisi ile devam etti. Daha sonra davetliler tarafından Cumhuriyet trenini karşılandı. Türk Hava Kurumu'nun "72.Yılında Gökyüzünden Karabük" resim sergisi törenle açıldığı kutlama etkinliklerinde Yamaç Paraşütü Pilotu Orhan Özgülbaş tarafından çekilen fotoğrafların bulunduğu Karabük Garı bekleme salonu gezildi. Kardemir girişinde kurulan çadırda ziyaretçilere Vali Nurullah Çakır tarafından "Nostaljik Tulumba Tatlısı" ikram edildi.

3 gün sürecek olan 72. yıl kutlamaları Pazar günü kapanış kokteyli ile son bulacak.

iha
Yayın Tarihi : 4 Nisan 2009 Cumartesi 12:36:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
NECMETTİN GÖRGÜLÜARSLAN IP: 78.168.56.xxx Tarih : 5.04.2009 22:05:43

KARABÜKÜMÜZÜN  KURULUŞUNUN 72 YILININ HAYIRLARA VESİLE OLMASINI DİLERİM.İLERİSİ İÇİN EN YÜKSEK YERLERE GELMESİNİ KARABÜK SPORUMUZUNDA BİRİNCİ LİĞDE KARABÜKÜMÜZÜ TEMSİL ETMESİNİ  DİLERİM.DAHA NİCE KURULUŞ YILDÖNEMLERİNE ANTALYADAN SELAMLAR.