18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

Acı balda hasat dönemi

YORTAN'DA ÜRETİLEN ACI BALIN HASAT DÖNEMİ BAŞLADI

Karabük'ün Yenice ilçesine bağlı Yortan beldesinde bir bitkiden elde edilen acı balın hasat dönemi başladı.

Yortan'da 4 yıldır tarım danışmanlığı yapan Dursun Arat, "Yöremizden elde ettiğimiz acı bal artık kendi kimliğini kazandı ve üreticilerimiz bu yıl yaklaşık olarak 4 ton 650 kg bal aldı" dedi.

Beldede 76 üretici tarafından üretilen ve halk dilinde 'deli bal' olarak adlandırılan acı balın Doğu Karadeniz'de üretilen Anzer Balına rakip olduğunu söyleyen Dursun Arat, "Üretim beldede çok az kişi tarafından yapılmasına rağmen, talepleri karşılayamıyor. Acı balın yapılan analiz raporunda rutubet miktarının yüzde 16.5, invert şeker miktarının yüzde 71, sakkaroz oranının yüzde 2.93, diastaz sayısının yüzde 17,9 olarak belirlendi ve Türk Gıda Kodeksine uygun bulundu" dedi.

Yenice ormanlarının bitki örtüsü çeşitliği yönünden dünyanın önde gelen alanı olduğunu da ifade eden Arat, "Bal, safkan arılar tarafından bölgemizde çok bulunan kestane ağaçları ile orman gülü, böğürtlen, ıhlamur ve kırçiçeği polenlerinden elde ediliyor. İlçemiz Şeker Kanyonu ve Yortan beldesi civar köyleri, arılarını kara kovanlarda barındırıyor. Özellikle kış aylarında bile arılara yabancı madde vermek zorunda kalınmıyor. Üretilen balın, sinir gevşetici ve tansiyon düşürücü özelliğinin yanı sıra astım ve bronşit için iyi geldiği bilim adamları tarafından onaylandı" dedi.

YORTAN'DA ÜRETİLEN ACI BALIN HASAT DÖNEMİ BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2010 Salı 14:00:01
Güncelleme :21 Eylül 2010 Salı 14:35:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?