18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

Aile Hekimliği uygulaması

Karabük Şirinevler Devlet Hastanesi Başhekimi Murat Acat, en geç yıl sonunda ilde Aile Hekimliği Uygulamasına geçilebileceğini bildirdi. 

Acat, yaptığı basın açıklamasında, Türkiye'de Aile Hekimliği Uygulamasında Düzce'nin pilot bölge olarak seçildiğini, uygulamaya geçecek 11 il arasında Karabük'ün de yer almasından dolayı kentlerinde görev yapan doktorlara 2 hafta süresince eğitim verilerek bilgilendirildiğini söyledi. 

Uygulama kapsamında tüm kent halkının tespit işlemine göre bilgisayar ortamında kaydedileceğini, annenin hamileliğinin tespit edilmesinden itibaren doğacak olan bebeğinin kayıt altına alınarak gebeliğin aile hekimleri tarafından takip edileceğini ifade eden Başhekim Acat, "Bebek doğduğu zaman o da sisteme kaydedilip tüm aşıları bilgisayarda takip edilecek. Böylelikle bebekler aşılanmış olacak. Yetişkinler için de kronik bir hastalığı varsa bilgisayar ortamında takip edilerek belli aralıklarla muayeneleri yapılacak. İleri tetkik gerektiren bir hastalık olduğunda da bu, hekim aracılığı ile hangi doktora gideceğine karar verilip bilinçli şekilde hastanelere yönlendirilecek. Doktor, hastalarının içinde kimin şeker, kalp, tansiyon gibi hastalığı olduğunu bileceği için tanı koyması, ilacını yazması, tedaviye yönlendirmesi daha kolay olacak. Bu sistemin tam anlamıyla oturması için en az 3-4 yıl geçmesi gerekir. Çünkü, şuan ülkemizde aile hekimliği uygulamasında sevk zincirine uyulmuyor. Yani vatandaşlarımızın ilk olarak aile hekimine müracaat etmeleri, aile hekimlerinin uygun görmesi halinde hastanelere müracaat etmeleri geekir" dedi. 

Başhekim Murat Acat, şu an mevcut olan sağlık ocaklarının, Aile Hekimliği Merkezlerine dönüştürüleceğini, 3 bin 500 nüfusa 1 aile hekiminin düşecek şekilde planlamalar yapılacağını belirtti.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2007 Perşembe 16:41:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?