18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

Aile hekimliği uygulamasına geçiliyor

Karabük'te, 1 Şubat 2008 tarihinde aile hekimliği uygulamasına geçileceği bildirildi.

İl Sağlık Müdürü Korkut Eren, 1 Şubat 2008 tarihinde geçilecek aile hekimliği konusunda basın açıklaması yaparak kamuoyunu bilgilendirdi. Hem yardımcı sağlık personeli hem de pratisyen hekim açısından Karabük'te aile hekimliğine geçilmesi için bir sıkıntı olmadığını söyleyen Eren, "Biz hem el broşürleri ile hem de yerel basınla vatandaşlarımıza aile hekimliğini anlatmaya çalışıyoruz. Vatandaşlarımızdan bizim istediğimiz kendilerine yakın olan sağlık ocaklarından birine uğrayıp kendi kayıtlarını kontrol etmeleridir. Çünkü aile hekimliğinin temeli ilde yaşayan vatandaşların bir aile hekiminin olması esastır. Yarın bir gün vatandaşların Sağlık Ocakları yeni adıyla Aile Sağlığı Merkezleri'ne gittiğinde mağdur olmamaları veya kargaşalığa meydan verilmemesi amacıyla bir şekilde aile hekimliğine kayıtlı olmaları gerekiyor" dedi.

Herkesin ikamet ettiği adrese en yakın Sağlık Ocağına giderek T.C. kimlik numarasını, adresini, aile bilgilerini, sosyal güvenlik bilgilerini kontrol ettirerek, kayıtlarını yaptırması gerektiğini anlatan Eren, şöyle konuştu: "Vatandaşlarımızdan en büyük isteğimiz budur. Çünkü kendi kayıtlarımızda 200 bin üzerinde görünen rakam şu an dijital ortamda bu rakamın biraz altında. Arkadaşlarımız yoğun bir şekilde çalışıyor. Aile hekimliğine geçiş süreciyle ilgili bir sıkıntımız yok."

İl Sağlık Müdürü Korkut Eren, temel esasın bir doktora 3 bin ile 3 bin 500 arasında nüfusun bağlanması olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Burada Karabük'ün belli bölgelerinin yerleşim yönünden nüfus anlamında 3 bin altına düşen yerler olacak. Örneğin Bostanbükü, Yazıköy, Cumayanı gibi. Aslında bazı nüfusu 3 bin üzerinde görünen ancak ulaşım şartları nedeniyle kişinin direk il merkezine gelebildiği yerlerimiz de var. Bunda ilk başlangıçta bizim mümkün olduğunca bunu gözetsek de, kişilerin ulaşımla en kolay ulaşabildikleri yere bağlantılarını yapacağız. Ancak ilk 6 ay içinde serbest bırakmadığımız aile hekimliği değişimini bu uygulamaya geçtikten sonra 7 veya 8. aya tekamül ediyor. Vatandaş en kolay ulaşabileceği aile hekimini bir defaya mahsus sene içerisinde değiştirip istediği aile hekimine kayıtlı olabilecek."

Bölgelerin bölünmesi işinin devam ettiğini anlatan Eren, sözlerini şöyle tamamladı: "Geniş katılımlı bir toplantı yaptık. Bizim planladığımız eğer çok büyük bir aksaklık olmazsa bu ayın 20'si veya 25'i arasında bir tarihte bütün hekimlerinde valilikten idarecilerimizin de katılacağı bir toplantı ile kuraları çekmek. Kura çekildikten sonra her aile hekiminin hizmet vereceği yer belli olacak. 1 Şubat 2008 tarihine kadar da aile hekimleri kendilerine çıkan veya tahsis edilen yerlerle ilgili tefrişatı bizden talep edecekler, bunları tamamlayacağız. 1 Şubat 2008 tarihinde çok büyük bir aksilik olmazsa aile hekimliğine geçmiş olunacak."

iha
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2007 Cumartesi 15:11:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?