18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

Alman heyet Karabük'te

ALMAN HEYET KARABÜK'TE

Almanya Essen Uyum Meclis Başkanı Muhammet Balaban'ın girişimleriyle Zonguldak'a gelen Alman heyet Karabük'ü ziyaret etti.

Almanya Ruhr Bölgesi Essen şehri ile Zonguldak-Bartın-Karabük illeri arasında yapılması planlanan bölgesel işbirliği ile ilgili olarak Almanya'dan gelen Almanya Essen Belediyesi Avrupa Birliği Sorumlusu Petra Thetard, Essen Kalkınma Ajansı Dış İlişkiler Müdürü Klaus Kipper-Doktor, Essen Turizm Bürosu Müdürü Thomas Braun yer alırken, heyete Türkiye Araştırmalar Merkezi Projeler Müdürü Yunus Ulusoy, Almanya Türk Dernekleri Başkanı Bahri Akalın, Almanya Bartınlılar Derneği Başkanı Ahmet Gökgöz, Almanya Zonguldaklılar Derneği Başkanı Erol Yukarıbaş ile Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Ahmet Özarslan ve Zonguldak TSO Avrupa Birliği Uzmanı H.Özgür Opsar eşlik ediyor.

Heyetin Karabük'te ilk durağı Ticaret ve Sanayi Odası oldu. TSO Meclis salonunda heyeti ağırlayan Karabük TSO Meclis Başkanı Ziya Ünsal, öncelikli olarak heyeti Karabük'te görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve ziyaretin bölge adına ilişkilerin gelişmesinde önemli olduğunu vurguladı.

TSO Yönetim Kurulu Başkanı Pehlivan Baylan ise Almanya'da binlerce Türk vatandaşının yaşadığını, bu nedenle Türk insanının Almanya'ya bakış açısının farklı olduğunu, Türkiye'de her ilden yüzlerce vatandaşın 60'lı yıllarda çalışmak için Almanya'ya gittiğini, bugün o kişilerin Almanya'da önemli mevkilere geldiklerini, bunun demokrasinin çok güzel bir örneği olduğunu, Almanya'nın demokratik açılım adına örnek bir ülke olduğunu söyledi.

Essen Uyum Meclis Başkanı Muhammet Balaban ise, Essen'in Avrupa Birliği fonlarından en iyi şekilde yararlanan bir şehir olduğunu, Almanya'nın Ruhr bölgesinde bulunan Essen ile bölgemizin benzer yanlarının olduğunu, Essen ile bölge arasında her alanda ilişkileri geliştirmek için böyle bir ziyaret gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Balaban konuşmasında ayrıca, "Zonguldak- Bartın ve Karabük'e gelmemizin amacı Batı Karadeniz Bölgesi ile işbirliği başlatabilmek için bir temel atmaktır. Essen'den bazı yetkilileri bunun için buraya getirdik. Uluslar arası ilişkileri Avrupa boyutunda görüyoruz. Bugün burada olmaktan gurur duyuyoruz. Gerçekten havaalanımızın açılması şuana kadar hep beklendi. Bunu değerlendirmek istiyoruz. Havaalanımız bir temeldir, bu temelin üzerine evi yapmak için buradayız. Bunun için büyük bir çalışmanın içine gireceğiz. Bütün bölgelerimizin Ticaret ve Sanayi Odaları ile görüşüp projeleri burada anlayıp Almanya'ya taşıyacağız. Amacımız 2010 yılı başında Essen'de bir sempozyum yapmaktır. Bu sempozyum sayesinde buradan öğrendiğimiz projeler o bölgedeki yatırımcılara anlatılıp tanıtılarak oralarda muhataplar tespit edilip detayları öğrenilerek Avrupa Birliği Fonundan bu projelerimize kaynak bulma konusunda gayret göstereceğiz. Burada hayata geçirilecek istihdam projeleri, Ruhr Bölgesindeki teknolojilerinden faydalanabileceğimiz çok büyük firmaların olması, batı Karadeniz'imizin ihtiyacı olan projelere katkıda bulunmak adına fon bulmak ve bölgemizden 25 bin vatandaşımızın bu bölgede bulunması güçtür. Bu birlik beraberlik olduğu sürece kültürel, sosyal, ekonomik ve spor alanında yapılacak işbirliği ile ilişkilerin daha da geliştirilerek bu bölgenin Avrupa Birliği fonlarından en iyi şekilde yararlanmasının sağlanacaktır" dedi.

Essen Belediyesi Avrupa Birliği Sorumlusu Petra Thetard ise konuşmasında, bölge ile ilişkilere önem verdiklerini, bunun en iyi şekilde değerlendirileceğini, kendisinin bu konuda her türlü desteği vereceğini ifade etti.

Daha sonra Karabük Üniversitesi Safranbolu Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Ahmet Gürbüz tarafından slayt eşliğinde heyete Karabük'ün ekonomik, kültürel ve sosyal alanları ile ilgili detaylı bilgi verildi.

Anlatım sonrası Karabük TSO Yönetim Kurulu Başkanı Pehlivan Baylan tarafından heyete plaket ve çeşitli hediyeler sunuldu. Heyet Karabük'teki gezi ve incelemelerine daha sonra Karabük Demir ve Çelik İşletmeleri (KARDEMİR) A.Ş. ve tarihi kent Safranbolu ile devam etti.

ALMAN HEYET KARABÜK'TE
İHA
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2009 Perşembe 13:18:02
Güncelleme :19 Kasım 2009 Perşembe 14:27:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?