18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

Araç muayene hizmeti başladı

Ulaştırma Bakanlığı denetimi altında faaliyet gösterecek, Doğuş Grubu, Akfen ve TÜV SÜD ortaklığı ile kurulan TÜVTURK'un uluslararası standartlarda araç muayene hizmeti veren istasyonlar zincirinin yeni halkası, Karabük'te hizmet vermeye başladı.
Uluslararası standartlarda hizmet sunmayı hedefleyen TÜVTURK Araç Muayene İstasyonlarının yeni halkası, Karabük'te faaliyet göstermeye başladı. TÜVTURK iş ortağı Reysaş Taşıt Muayene İstasyonları İşletim A.Ş. tarafından işletilecek ve 20 yıllığına Karabük'te periyodik araç muayenesi için tek yetkili kurum olacak. TÜVTURK 2008 yılı sonuna kadar Türkiye çapında 189'u sabit, 80'i gezici olmak üzere toplam 269 adet araç muayene istasyonu açmayı hedefliyor. İlk TÜVTURK Araç Muayene İstasyonu'nun Elazığ'da açılmasının ardından faaliyetlerine hızla devam ettiklerini söyleyen yetkililer, Türkiye genelinde 47 ilde 110 sabit araç muayene istasyonu sayısına ulaştıklarının altını çizdi. Yetkililer, "Modern araç muayene istasyonları zincirinin yeni halkasını Karabük'te hizmete açıyoruz. Fren tertibatından direksiyon sistemine ve hatta süspansiyon sistemine kadar bir çok noktayı kontrol ediyoruz. Şasi, motor, plaka ve görüntü kontrolünü daha ileriye taşıyoruz" açıklamasını yaptı.


Karabük'te günde yaklaşık 58 adet araca muayene hizmeti verileceğini ifade eden yetkililer, TÜVTURK Araç Muayene İstasyonlarında Cumartesi günü de dahil olmak üzere haftanın 6 günü 08.30 ile 16.30 saatleri arasında araç kabulü gerçekleştirilecek. Karabük'teki bir sabit istasyona ek olarak bir gezici araç muayene istasyonunun da hizmete gireceğini ve bu istasyonun Eflani, Eskipazar, Ovacık, Safranbolu, Yenice, gibi çevre ilçelere hizmet götüreceğini açıkladı.


HEDEF MODERN ARAÇ MUAYENESİ İLE TRAFİK VE ARAÇ GÜVENLİĞİNİN ARTTIRILMASI
TÜVTURK'un trafik ve araç güvenliğine katkı sağlamasının en önemli nokta olduğuna dikkat çeken firma yetkilileri, "Türkiye'de trafikte seyreden sağlıklı araç sayısının az olmasının trafik kazalarına yol açtığını görüyoruz. TÜVTURK'ün uluslararası standartlarda araç muayenesi ile trafik ve araç güvenliğinin artmasını ve böylece kusurlu araçlardan dolayı oluşan trafik kazalarını minimize etmeyi hedefliyoruz. Türkiye'de bugüne kadar yapılmış özelleştirme operasyonları içinde devlet ile işbirliğinin en yoğun yaşandığı projenin araç muayene istasyonlarının yenilenmesi projesidir. TÜVTURK araç muayene istasyonlarının her birinin Ulaştırma Bakanlığı'ndan geçici işletme belgesi alarak faaliyetlerine başlayacak ve bir yıl içerisinde TS17020 standardına göre akredite edilecek. Ulaştırma Bakanlığı denetimlerinin 20 yıl boyunca devam edeceği, akreditasyonların da belirli dönemlerde yenilenecek. Araç muayenelerinden eskiden olduğu gibi kanun ile belirlenen ücretler alınacak, ancak araç muayene ücretleri muayene istasyonlarında tahsil edilecek" dedi.


300 MİLYON DOLARI EK YATIRIM, BİN 800 KİŞİYE YENİ İŞ İMKANI
TÜVTURK olarak yeni araç muayene istasyonlarının yapım ve işletimi ile ilgili olarak açılan ihaleyi, 613.5 milyon Amerikan Doları ihale bedeli karşılığı kazandıklarını hatırlatan yetkililer, 189 sabit, 80 gezici istasyonun hizmete başlaması ile birlikte yaklaşık toplam 300 milyon Amerikan Doları daha yatırım gerçekleşmiş olacağına dikkat çekti. Ülke genelinde faaliyetin başlaması ile birlikte istasyonlarda yaklaşık bin 800 kişiye yeni iş imkanı sağlanmış olacak. Gelir paylaşımı ve KDV olarak Devlet 20 Yılda 10 Milyar Amerikan doları kazanç sağlayacak. İlk 12 ay içinde 4 milyon adet araç muayenesi gerçekleştirebilmeyi hedeflediklerini belirten TÜVTURK yetkilileri, 20 yıllık süreçte araçların muayene edilmesinden elde edilecek toplam gelirden, yaklaşık 7.3 milyar ABD Dolar'ın hazine payı olarak, 2.7 milyar ABD Dolar'ın ise KDV olarak Maliye Bakanlığı'na ödeneceğini açıkladılar. Böylelikle TÜVTURK, istihdam vergileri, SSK prim ödemeleri ve kurumlar gelir vergileri dışında 20 yıl içinde toplamda yaklaşık olarak 10 milyar ABD Doları tutarında hazine katkısı sağlayacak.
İlgili bakanlıkların yönetmeliklerine, uluslararası standartlara ve Avrupa Birliği normlarına uygun olarak gerçekleştirilen araç muayenesinde kusursuz, hafif kusurlu, ağır kusurlu ve emniyetsiz olarak 4 farklı değerlendirme kriteri bulunuyor. Bu kriterlere göre raporlandıracak muayene sonuçları 4 formatta olacaktır.

iha
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2008 Perşembe 17:22:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ramazan IP: 78.164.141.xxx Tarih : 16.11.2008 02:41:44

öncelikle bu muayene istasyonu karabük'ümüz için hayırlı olsn.ama gençlerin çok başı ağrıyacak film'li arabalardan.:) tabi kişinin ve trafik düzenin daha kaliteli ve güvenli olabilmesi için şarttı.Emeği geçen herekse teşekkür ediyorum.Birde muayeneye giderken yanımızde getirilmesi gerekenler ve araçta olmaması gerekenler-olması gereknler neler?bizi aydınlatırsanız teşekkür ederiz.