18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

Atatürk'ün manevi kızı Karabük'te

Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe, Karabük Valisi Can Direkçi'yi makamında ziyaret etti.

Adatepe, ardından 1937 yılında temeli atılan Türkiye'nin ilk ağır sanayi tesisi olan demir çelik fabrikalarını ve kendi ismini taşıyan yüksek fırını kezdi.


Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe'nin ziyarettinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Can Direkçi, "Karabük'te ve Safranbolu'da sizleri görmekten onur duydum. Büyük Atatürk'ün izinde, bizler de ona layık olmaya ve onun koyduğu hedeflere ulaşma konusunda azim ve kararlılık göstermeye çalışıyoruz.

Karabük genç bir cumhuriyet kenti. Yine büyük Atatürk'ün direktifleri ile 1937 yılında temelleri atılan demir çelik fabrikalarının kurulması ile oluşmaya başlamıştır. Geldiğimiz 70 yılda önemli atılımlar yapmış bir kenttir Karabük. Anadolu'nun dört bir yanından insanlarımız bir araya gelmişler, Karabük'te bu fabrikanın kurulmasında ve işletilmesinde önemli fonksiyonlar ifa etmişler" dedi.


Vali Can Direkçi, daha sonra Ülkü Adatepe'ye Türk bayrağı ve Safranbolu evlerinin bulunduğu yağlı tablo hediye etti.
Adatepe, valilikten sonra kendi isminin verildiği Ülkü Yüksek Fırını'nı görmek üzere Kardemir'e geçti. İlk olarak Kardemir Yönetim Kurulu Başkanı Mutullah Yolbulan, Başkan Yardımcısı Kamil Güleç ve Genel Müdür Osman Kılavuz'u ziyaret eden Adatepe, burada kendi adının verildiği yüksek fırının 45 yıldır üretime devam ettiğini öğrenince çok sevindi.


Kardemir'in özelleştirilme aşamasından sonra kapanma durumu ile karşı karşıya kalma aşaması olduğunu ancak bugün yeniden modernize bir şekilde dünyanın önde gelen bir fabrikası olduğunu öğrenen Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe, fabrikanın hala yaşatılmasından dolayı yöneticilere teşekkür ederek başarılar diledi.


Genel Müdür Osman Kılavuz, Karabük Demir Çelik Fabrikaları'nın can damarını oluşturan yüksek fırınlarına doğurganlıkları nedeniyle bayan isimleri verildiğini belirterek, "1939 yılında ateşlenen Fatma ve 1950 yılında ateşlenerek üretime başlayan Zeynep'ten sonra üçüncü yüksek fırın Ülkü 1962 yılında ateşlendi. Ülkü 45 yıldan beri kesintisiz hizmet veriyor. Demir çelik işçisi, söz konusu yüksek fırınların ürettiği kor olmuş demir dereleriyle adeta iç içe yaşıyor. Korlaşmış demir çemberinde çalışan işçiler ateşe o kadar alışmışlar ki, tüm zorluklarına, tehlikelerine rağmen yaptıkları işten oldukça memnunlar. Yöneticeler olarak bizler Ülkü'nün ve diğer yüksek fırınlarının üretiminden memnunuz. Dördüncü yüksek fırını yapmak içinde çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

İha
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2007 Çarşamba 01:34:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?