22
Mayıs
2024
Çarşamba
KARABÜK

Bakan Çağlayandan TSO'ya ziyaret

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, 4. paketin iç ticaretin gelişmesine yönelik son derece önemli bir paket olduğunu belirterek, "Çalışanların istihdamını kaybettirmeyecek bir düzenleme" dedi. Bakan Çağlayan ayrıca, alınan ekonomik kriz önlemlerinin enflasyonu tetikleyip tetiklemeyeceği sorusuna, "Böyle durumlarda enflasyon öncelikli olmaz" cevabını verdi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, geçen ay sonu gerçekleştirilen kongre sonucu göreve gelen Karabük TSO yeni yönetimini tebrik etmek üzere TSO'yu ziyaret etti. Burada ÖTV ve KDV indirimi hakkında gazetecilerin sorularını cevaplayan Çağlayan, şunları söyledi: "Küresel krizin başladığı bugüne kadar, özellikle 60. hükümet olarak çok önemli tedbirler aldık. Hatta bunun bir kısmını dünyada kriz yokken aldık. 60. Hükümet kurulur kurulmaz, o zaman da hükümet programında sayın Başbakanımız tarafından açıklanmıştı. Sayın Başbakanımızın çok önemsediği bir konuydu. SSK ve işveren paylarını 5 puan indirmiştik. O indirim yapılırken kriz daha olmadığı gibi, SSK'da bir puanlık indirim 1 milyar TL'lik bir kamu kaybına sebebiyet vermektedir. 5 puanlık indirim 5 milyar TL.'lik kamu kaybına sebebiyet vermektedir. 18 -29 yaş grubuna istihdam edilmesi SSK işveren payında 20 puandır. 35 puan üzerine ortalama süreci gösteriyor. Buna göre devlet tarafından ödenmesi hükmü getirildi. Bayanlar için 18 yaş üst sınır koymaksızın istihdam edilmesinde tamamıyla işveren payı yine devlet tarafından karşılanması için devlet düzenlemesi yaptık. Küresel krizin Türkiye'deki etkilerini birazdan konuşacağız. Yaygınlaşması çerçevesinde hükümet olarak çok ciddi tedbirler aldık."

EKONOMİK PAKET İÇ TİCARETİN GELİŞMESİNE YÖNELİK
Çağlayan, bu konuda sayın Başbakanın başkanlığında defalarca toplantı gerçekleştirdiklerini belirterek şöyle konuştu: "Ekonomik koordinasyon kurulunda görüştük. Gerek bankacılık gerek piyasaları rahatlatan birçok tedbir aldık. En son geçenlerde sayın Başbakanımız tarafından Eskişehir'de açıklanan son 4. paket iç ticaretimizin gelişmesine yönelik son derece önemli bir pakettir."
Otomotiv sektörünün Türkiye'nin yüz akı bir sektör olduğunu anlatan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Otomotiv sektörde daralan ihracat pazarlarının daralmasından dolayı daralmayı aşacak, bir taraftan iç tüketimi hareketlendirecek, eldeki stokları hiç olmazsa hareketlendirecek ve çalışanların istihdamını kaybettirmeyecek bir düzenleme. Bu çerçevede bugün yürürlüğe girdi. Çok süratli bir şekilde Bakanlar Kurulu tarafından imzalandı ve dün akşam mükerrer resmi gazetede yer alarak yürürlüğe girmiştir. Bu konuda ne kadar süratli olduğumuzu görmenizi istiyoruz. 1600 cc otomobillerde yüzde 37 olan ÖTV yüzde 18'e düşüyor."

Çağlayan, burada ciddi manada bir azalma söz konusu olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Çoğu araçlarda yaklaşık 3.000 TL. civarında indirim, son derece önemli bir indirimdir bu. Araçların bir çoğundaki bu indirimlerle araç fiyatları 2002-2003 dönemindeki fiyatları düşmüştür. Ticari araçlarda yine işverenlerimizin, fabrikalarında, işyerlerinde, ticari işletmelerinde kullanmış olduğu esnaf sanatkarımızın da kullanmış olduğu ticari araçlardaki ÖTV yüzde 10'dan yüzde 1'e düşürülmüştür. Ağır
vasıtalarda, kamyon ve otobüslerde yüzde 4'den yüzde 1'e düşürülmüştür."
Türkiye'nin motosiklet üretimini ciddi manada yapan bir ülke olduğunu anlatan Çağlayan, bu konuda şu bilgileri verdi: "O da yüzde 22'den yüzde 11'e düşürülmüştür. Dolayısıyla otomotiv sektörüne yönelik son derece Türkiye'de iç piyasayı hareketlendirecek bir gelişme seyri gösterecektir. Yine tüketimin artması noktasında KKDF (Kamu Kaynak Değerlendirme Fonu) dediğimiz kaynakların destekleme fonu, bunu da yüzde 15'den yüzde 10'a düşürdük. Fakat sadece 5 puanlık düşüş 750 milyon TL'lik kaynak demektir."
Son açıklanan paketin maliyetinin 5,5 milyar TL olduğunu anlatan Çağlayan, şöyle konuştu: "Bu KKDF'nin düşmesi yüzde 33'lük bir düşme demektir. Tüketim daha da ucuzlayacaktır. Özellikle tüketicilerin kullanmış oldukları kredi kartlarındaki harcamalar başta olmak üzere oradaki maliyetler düşecektir. Bunlar vatandaşa yansıyacak olan şeylerdir. Konut sektörüne yapmış olduğumuz indirim son derece önemli. Beyaz eşya ve elektronik eşyadaki ÖTV'de yaptığımız indirim yüzde 6,7'den sıfıra düşürülmüştür. Tabi bunlar üç aylık süre için düşünülmüş tedbirlerdir. Hiçbirimiz krizin süresiz duracağını öngörmüyor. Çünkü dünyada hiçbir şekilde, hiçbir ülkede Türkiye'de dahil hiçbir kriz devamlı olmamıştır. Bu belli bir süre devam edip inşallah 2009 sonunda ülkemizi tamamen terk edecektir. Tamamıyla dışarıdan ithal etmek zorunda kaldığımız bir kuş gribi krizi gibi virüsüdür, bu bizim yaşadığımız küresel kriz etkileri. Bu çerçevede 3 aylık seğire bakılır incelenir. Gelecekle ilgili çalışmalar devam eder. Şu an yapılan
indirimler 3 aylık bir uygulamadır. Üç ay içinde özellikle ekonomiye getireceği katkısı son derece fazla olacağı yönünde bugünkü gazetelerde ve TV'lerde görüşler vardır. Hayırlı olsun, diyelim bakalım."

BÖYLE DURUMLARDA ENFLASYON ÖNCELİKLİ OLMAZ
Bakan Çağlayan, "Açıklanan paket ve alınan önlemler enflasyonu tetikleyebilir mi" yönündeki soruya şöyle karşılık verdi: "Böyle durumlarda enflasyon öncelikli olmaz. Tabii ki Türkiye AK Parti hükümetleri döneminde, ben de sanayici olduğum için biliyorum. Geçmiş dönemin yüksek enflasyonu hepimizi para kazanıyor gibi gösteriyordu. Enflasyon bir canavar, vatandaşın cebindeki parayı gizli bir şekilde alan, bir çoğunu mağdur eden canavardır. Şükürler olsun, 30-35 yıl aradan sonra tek haneye düşürüldü o canavar. Şu an enflasyon büyümeye endeksli olarak düşmüş vaziyette." Ancak şu an bizi birinci derece ilgilendiren şeyin ekonomimizin devam etmesi olduğunu anlatan Çağlayan, sözlerini şöyle tamamladı: "Tüketimin devam etmesi, büyümenin devam etmesi, sanayirTV yüzde 18'e düşüyor.cimizin, kobimizin, esnafımızın, bayan girişimcilerimizin tezgahlarının çalışır olması, istihdam edilmesi birinci önceliğimizdir. Şu an biz buna odaklandık. İstihdam edilen vatandaşlarımızın işini kaybetmemesi bizim birinci
önceliğimiz. Onun için biz şu an buna odaklandık."
TSO'yu ziyaretinden dolayı TSO Başkanı Pehlivan Bayram tarafından Bakan Çağlayan'a çiçek ve plaket takdim edildi. Ayrıca girişimci bayanlar tarafından da Safranbolu lokumu ikram edildi.

Bakan Çağlayan daha sonra Nafiz Kayalı Gençlik Merkezi'nde Karabük istişare ve değerlendirme toplantısına katıldı.

 

iha
Yayın Tarihi : 16 Mart 2009 Pazartesi 14:02:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?