18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

Bakanlar temel atma törenine katıldı

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ile Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Rönesans İnşaat Enerji Grubu bünyesinde yer alan Filyos Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş. tarafından gerçekleştirilecek, Yalnızca Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali Tesisi temel atma törenine katıldı.


Bakan Şahin, burada yaptığı konuşmada, artık dünya devletlerinin kalkınma için özel sektörün öncülüğünün önemini keşfettiklerini söyledi. Filyos Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş. yöneticilerinin "Türkiye'deki enerji sorununa, istihdama nasıl katkı yaparım" düşüncesiyle Karabük'te yatırım yaptıklarını kaydeden Şahin, "Devletten bir tek istekleri var. Bu yatırım için bana yardımcı olun. Ruhsat verin, ben yatırımımı yapayım diyor. İşte biz hükümet olarak Türkiye'de özel sektörün önünü açmayı en önemli görevlerimizden saydık. Bu konuda yasal düzenlemeler yaptık" diye konuştu.
Türkiye'nin son 5 yılda sürekli büyümesindeki en büyük payın özel sektöre ait olduğunu, özel sektör yatırımı olan bu tesis sayesinde de bölge insanına istihdam olanağı sağlandığını belirten Şahin, bu tür firmaların sayısının artması gerektiğini dile getirdi. Şahin, eskiden "Su Akar Türk bakar" sözünün kullanıldığını, günümüzde suyun aktığını ama Türklerin bakmadığını onu enerjiye ve hizmete çevirdiğini" kaydetti.
Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu da söz konusu tesisin Türkiye'nin önünü açacak önemli bir yatırım olduğunu söyledi. Eroğlu, kendisinin Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü görevine getirildiğinde Türkiye'de hidroelektrik potansiyelinin 130 milyar kilavatsaat (KWh) olarak hesaplandığını, bunun ancak beşte birinin kullanılabildiğini anlattı. Türkiye'nin şu anda yılda 180-190 milyar KWh'lik enerjiye ihtiyacı olduğunu belirten Eroğlu, bu ihtiyacın her geçen yıl daha da arttığını söyledi. Hidroelektrik enerjisinin dışarıya döviz ödenmeden en ucuz, en sağlıklı, en çevreci enerji kaynağı olduğuna işaret eden Eroğlu, "Bu sular 2003 yılına kadar niye değerlendirilmemiş, hayretler içinde kaldım" dedi.
Hidroelektrik santrali kurmak için DSİ'ye başvuran özel sektör sayısının bin 378 olduğunu bildiren Eroğlu, konuşması şöyle sürdürdü:
"Bu bin 378 santralin gücü kurulduğu zaman 18 bin 517 MW, yani yılda yaklaşık 50 milyar KWh enerji üretilecek. Devlet burada hiç para harcamıyor. Devletin buradan tam 25 milyar dolar kazancı var. Yani biz 25 milyar dolarlık yatırımı, aklımızı kullanarak, bir taraftan özel sektöre yaptırıyoruz, bir taraftan da DSİ yapıyor." Rönesans İnşaat Enerji Grubu Başkanı Kamil Akın ise tesisin projesi ile ilgili inşaat çalışmalarının bu yıl Şubat ayında başladığını, 2009 yılı Haziran ayı sonunda işletmeye alınmasının planlandığını söyledi. Akın, temeli atılan tesisin Rönesans İnşaat Enerji Grubu'nun ilk enerji projesi olduğunu bildirdi.
Karabük'ün Yalnızca Köyü'nden geçen Filyos Çayı üzerinde kurulacak tesisin, 30 milyon dolara mal olması bekleniyor. 49 yıllığına yap-işlet modeliyle Rönesans İnşaat Enerji Grubu'na verilen hidroelektrik santralinde, yıllık 15 MW gücünde 60 milyon KWh enerji üretilmesi hedefleniyor.
Konuşmaların ardından, iki bakan, butona basarak tesisin temelini attılar.

İha
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2008 Perşembe 22:46:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?