18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

Bakanlık yetkilileri Karabük'te

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hakkı Yeşilyurt, Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Orhan Koç, Karabük'e gelerek İl Sağlık Müdürü Dr. Korkut Eren'den yapılması planlanan Devlet Hastanesi hakkında brifing aldılar.


Resmi tatil olmasına rağmen Vali Nurullah Çakır, Milletvekili Mehmet Ceylan, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hakkı Yeşilyurt, Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Orhan Koç, Karabük'te ki sağlık çalışmaları başta olmak üzere, hastanelerin durumu ile ilgili İl Sağlık Müdürü Dr. Korkut Eren'den brifing aldılar.
Valilik toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantı basına kapalı olarak gerçekleştirildi. Saat 12.00'de başlayan toplantı sonrası basın mensuplarına değerlendirmede bulunan Vali Nurullah Çakır, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hakkı Yeşilyurt, Milletvekili Mehmet Ceylan Karabük'ün sağlık konusunda ki konularının masaya yatırıldığını söylediler.


"HEKİM İHTİYACIMIZIN KARŞILANMASI GEREKLİ"
Yapılan toplantı ile ilgili ilk değerlendirmeyi Vali Nurullah Çakır yaptı. Vali Çakır, sağlık teşkilatının mevcut durumunu, hastanelerin mevcut durumu, personel ihtiyacı, belli branşlarda doktor açıkları, iki hastanedeki mevcut ameliyathanelerin orantılı bir şekilde faaliyete geçmesi için alınması gereken düzenlemeler, yardımcı personel ihtiyacı ile ilgili Sağlık Müdürünün brifing verdiğini belirtti. Vali Çakır, "Kamuoyunun merakla beklediği ve üç dört aydır Karabük kamuoyunu meşgul eden yeni hastane yapımı ve benzeri olgularla ilgili Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcımız ilimize gelmişken Sağlık Bakanlığı vizyonu ve gözü ile inceleyecektir. Çünkü biz Türkiye ve ilimizin verilerini kıyaslarken mahcup olduğum ve üzüldüğüm bir konu gündeme geldi. Türkiye genelinde nitelikli yatak sayısı yüzde 27'ler 30'lar olmasına rağmen ve hedeflenen sayı yüzde 50'lere yükselirken bizdeki nitelikli yatak sayısının hala yüzde 10'larda olduğunu görüyoruz. Bu nedenle gelecekte muhtemel ve kesin olarak nitelikli bir yataklı hastaneye ihtiyacın olduğu ortaya çıkıyor. Ancak milletvekillerimiz ve Adalet Bakanımız Mehmet Ali Şahin'in de ifade ettiği gibi eski hastanelerin devamı konusunda toplumun, siyasilerimizin hem fikirliğinde her hangi bir sıkıntı yok. Ama, yeni çözüm önerileri ve arayışları ile de aklı iyi kullanma, başta biz yöneticiler olmak üzere tüm topluma aklı iyi kullanma gibi bir yükümlülük düşmektedir. Belki Müsteşar Yardımcımızın uzman gözü ile bizlere tavsiyeleri olacaktır. Özellikle bir an önce hekim ihtiyacımızın karşılanmasını istiyoruz" dedi.


"ESKİ HASTANELER HİZMETİNE DEVAM EDECEK"
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hakkı Yeşilyurt, Karabük'te nitelikli yatak eksiğinin olduğunu söyledi.
Karabük'e nitelikli bir hastanenin yapılması halinde mevcut iki hastanenin hizmete devam edeceğini de belirten Yeşilyurt, " Karabük'teki sağlık hizmetlerini hem birinci basamak, hem de ikinci basamak yani hem yataklı tedavi kurumu, hem de aile hekimi sisteminin nasıl yürüdüğünü görmek açısından önemsiyorduk. Bu nedenle bir fırsat bulduk öncelikle sağlık hizmetlerinin genel değerlendirmesini önce teorik bazda burada yapıyoruz. Daha sonrada yataklı kurumlarımızda incelemeler yapacağız sonrada orada ilaveten neler yapılabilirin değerlendirmesini yapacağız. Ama ilde bir realite var, nitelilikle yatak eksiğimiz var. Nitelikli yatak dediğimiz her hastanın kendi müstakil odasında banyosunun, tuvaletinin olduğu çok rahat bir konforun sağlandığı, refaketçi koltuğunun olduğu bir mekana sahip olması ve orada da çok güzel sağlık hizmetini alabilecek bütün donanımlara sahip olması gerekiyor. Bu manada 30 veya 40 yaşındaki hastanelere bu konforu yapmak müsaade etmiyor, geçmiş vizyonun mimarisi ile yapılmış yerlerdir buralar. Tabii ki Karabük'te esasta nitelikli yatak beklentisini çözecek olan ciddi bir yapının da olması lazım. Bunun ilgili değişik mülazahalar olmuş biz bugün onu da değerlendireceğiz. Karabük'te ne kadar daha acildir ne kadar öne almamız gerekir. Bu halde devam edeceğimiz noktada sağlık hizmetlerinde nasıl aksamlar çıkabilir, çıkmaz ise bunun yakın, orta ve uzak vadede ki vizyonu nasıl olmalıdır değerlendireceğiz. Şu anda değerlendirme aşamasındayız. Bunun sonucunu Sağlık Bakanımıza ileteceğiz, asıl raporu Sağlık Bakanımıza takdim ettikten sonra gerçek kararı da stratejik anlamda verecek makam odur. Biz burada sadece gözlemlerimizi kendilerine iletmekle mükellefiz. Tabii ki bu arada Karabük'ün personel ihtiyaçlarını, uzman hekim ihtiyaçlarını da gözlemliyoruz. Türkiye'de sağlık insan kaynağında gerçek manada ciddi bir eksiklik var. Bugün Avrupa ortalamasının üçte biri düzeyinde. Bizim normalde 300 bin hekimle hizmet vermemiz gerekirken uzman pratisyen toplamı 100 bin civarında bir hekimle hizmet vermeye çalışıyoruz. Yine de bu kadar ciddi hasta memnuniyeti görüyoruz. Sağlık personelimizin çalışmaları taktire şayan. Hemşirede beşte bir şeklinde rakamla çalışıyoruz. İnsan kaynağı planlamasında geçmiş dönemde bir sıkıntı çekilmiş Sağlık Bakanımızın değişik zamanlarda bunu Yüksek Öğretim Kurumu'na da iletmiştir. Sadece bu geçen yıl dikkate alınarak bin 500 ilave tıp fakültesi kontenjanı açıldı. Fakat bugünden yarına bu bizim hemen havuzumuzu dolduran bir şey değil, düzenleme değil. En erken 6 senede pratisyen hekim, 12 senede de uzman hekim elimize geçiyor. Yeni hastane konusu ile ilgili değerlendirme yapacağız. Benim ve Valimin nitelikli hastaneden kastımız Karabük'e yeni bir hastane, yeni mimari ile çağdaş vizyona uygun mimarı ile bir hastane kazandırılmasıdır. Ama bu hangi şartlarda nerede olmalıyı tekrar gözden geçireceğiz. Yeni hastane yapılsa bile o hastaneler kesinlikle onlar hizmetine devam edecek" diye kaydetti.


Milletvekili Mehmet Ceylan ise, Sağlık Bakanını Karabük'e davet ettiklerini söyleyerek, "Sağlık Bakanımız her zaman söylüyor, Karabük benim ikinci ilim diyor. Karabük benim için özel bir yer diyor, Karabük'ün sağlık hizmetleri bizim için son derece önem arz etmektedir ifadesini kullanıyor. İşte bugün arkadaşlarımızı gönderdiler birlikte geldik. Akşama kadar değerlendirmelerimiz sürecek. Hastanelerimizi ve sağlık kuruluşlarımızı gezeceğiz. Tabii ki bu çalışmalar Kaabük'teki sağlık hizmetleri çıtasının yükseltilmesi için yapılması gerekenlerin planlamaya yönelik bir çalışmadır. Sağlık Bakanlığı'ndan gelen arkadaşlarımız yerinde incelemelerde ve değerlendirmelerde bulunacaklar. Yeni hastane konusu da dahil olmak üzere daha sonraki zaman dilimi içinde nihayi karara yönelik çalışmalar bunlar" diye kaydetti.


Heyet daha sonra Karabük Devlet Hastanesi ve Şirinevler Devlet Hastanesinde inceleme yaptıktan sonra, Karabük Üniversitesi kampus alanına yapılması planlanan yeni devlet hastanesi arazisinde inceleme yaparak Üniversite rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal ile görüşme yaptı.

iha
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2009 Cuma 18:47:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?