11
Mayıs
2025
Pazar
KARABÜK

Basın mensupları KARDEMİR'in iftarında buluştu

Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları A.Ş. (KARDEMİR) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Dr. Osman Kılavuz, Çin’de yatırımların gittikçe büyüdüğünü söyleyerek, "Çin çok büyük bir güç. Çin’in nüfusuna baktığımız zaman, çelik tüketimi 350-400 milyon tonun üzerinde. Bu şartlar altında önümüzdeki 3-5 sene içinde Çin’den çok büyük bir tehdit olacağını düşünmüyorum ama 3-5 yıl sonrasına bizim hazır olmamız lazım. Bu nedenle yatırımlarımızı hızlandırdık" dedi.
Osman Kılavuz, yerel ve ulusal basın mensuplarına Çevriköprü’de verdiği iftar yemeğinden sonra fabrikanın geldiği konumu ve yeni yatırımlar hakkında bilgiler verdi. Kılavuz, 9 yıl aradan sonra ilk kez bir ilerleme sınavının yapılacağını ve bununda kendilerine aylık 500-600 milyar civarında ek bir maliyet oluşturacağını kaydederek şunları söyledi:

"İlerleme sınavı hakkında hazırlıklarımız başladı. Bu ayın başından itibaren bayram sonuna kadar eğitim verilecek. İmtihan girecek olan bütün çalışanlarımıza eğitim verilecek. Ayın 17’sinden itibaren ay sonuna kadar bütün imtihanlar tamamlanacak ve 1 Aralık’tan itibaren herkes yeni kademesinde göreve başlayacak. Yaklaşık 2 bin 800-2 bin 900 kişi imtihana giriyor. Fabrikanın ustabaşılar hariç bütün çalışanlarımız sınava giriyor. Büyük ihtimalle yüzde 95’ten fazlası bir üst kademeye geçecek. Bu sınav bize aylık 500-600 milyar maliyet getirecek olup, bu da yüzde 12 ile 13 oranında bir zam getirecek. İlerleme sınavları çalışmalarına 1 yıl önce başladık. İşçilerimizde çok fazla bir beklenti var. Yaklaşık 8-9 yıldır ilerleme sınavı yapılamamış. Şuan 2. kademede bin 071 işçi, 9. kademede ise bin 337 işçi olmak üzere toplan 2 bin 400’e yakın arkadaşımız 8-9 yıldır ilerleyememişti. Bir organizasyon şeması oluşturuldu. Hangi işçini hangi kademeye ilerleyeceği ünitelerde belirlendi. Bunlar ünite müdürlüklerince ilan edilerek işçilerimize dağıtıldı. 8-9 yıldır yapılamayan ilerleme sınavlarının yapılaması işçilerimizde çok büyük memnuniyet uyandırdı. Bu çalışmaları yönetim kurulu olarak tek başımıza yapmadık, yetkili sendika ile beraber uyguluyoruz. Hak etmeyen kişilerin ilerletilmesi, hak eden kişilerinde ilerletilmemesi çok büyük sıkıntı oluşturur ve fabrika ehil olan ellere değil, ehil olmayan ellere teslim edilmiş olur. Fabrika açısından buda iyi olmaz. Yetkili sendikamız olan Çelik-İş Sendikası, fabrikamız için geçmişte çok büyük özverilerde bulunmuştur."
Kılavuz, KARDEMİR için büyük önem arz eden Ray ve Profil haddehanesinde son aşamaya geldiklerini belirterek, "Bize teklif veren tüm firmalar ile birinci görüşmeleri yaptık. Şimdi önümüzdeki haftadan itibaren ikinci görüşmeyi yapacağız ve 5 firmayı ikiye indireceğiz. Onlarla pazarlık yapıp Kasım ayının 26’sında Yönetim Kurulu toplantımızda 5 firmayı teke indirip seçeceğiz. Aralık ayına gelmeden firmayı seçip yatırıma başlamayı düşünüyoruz" diye konuştu.
Kılavuz, ERDEMİR ile 10 yıllık ’slap anlaşması’ yapacaklarını kaydederek, "Ülkemizde yassı mamul üreten tek fabrika ERDEMİR, çok uzun süredir yurtdışından slap ithal ediyor. ERDEMİR yöneticileri ile bir araya geldiğimizde, fazla kapasitemiz olduğundan slap üretip üretemeyeceğimizi bize sordular. Uzun vadeli olarak en az 10 senelik slap üreteceğimizi, onlar da 10 yıl süreyle bizden slap alabileceklerini bildirdiler. Slap üretimi KARDEMİR açısından çok önemli bir proje. KARDEMİR 1.5 milyon tonun üzerinde bir üretim yaptığı zaman, 500 bin ton slap üretip ERDEMİR’e verirse ve ERDEMİR, KARDEMİR’den 10 yıl çok güzel fiyatlarla bu slapı alırsa, KARDEMİR’in geleceği için çok güzel bir proje olur. Bizde bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz ve öyle zannediyorum ki finansmanını ve alt yapısını oluşturabilirsek slap üretmeyi planlıyoruz. Hatta slap üretirken ark ocaklı tesiste düşünüyoruz. 3 yüksek fırının kapasitesiyle 1.5 milyon tonun üzerine çıkmakta zorlanıyoruz. Bizim üretimimizde dar boğazlar yüksek fırınlar oluyor. Yüksek fırınlarımızda fazla üretim yapamadığımız için çelikhanede de fazla üretim yapamıyoruz.Yüksek fırın üretimleri ile beraber çalışacak, yani sıvı ham demirle çalışacak bir elektrikli ark ocağı tesisi düşünüyoruz. Bunu da yaptığımız zaman KARDEMİR, 1.5 milyon tonun üzerinde üretim yapacak ve piyasada üretilmeyen ürünler üretecek. 400 milyon ton KARDEMİR’de üretilmeyen ürünleri ray ve profil haddehanemizde üreteceğiz. Çevremizdeki haddehaneler çok güzel nervürlü demir üretiyorlar. Biz filmaşin ve makaralı demir üreteceğiz. Böyle olunca da bizim ürettiğimiz ürünler sadece KARDEMİR’de üretilen ürünler olacak ve piyasada çok rahatlıkla pazarını bulacak. Katma değeri yüksek ürünler olmuş olacak ve KARDEMİR çelik piyasasında bir sıkıntı olduğunda çok rahatlıkla kendi ayakları üzerinde durabilecek. Artık ithal ürünlerle rekabet halinde olabilecek. İthal ürünleri dışındaki ürünlerle de rekabet etmeyecek duruma gelmiş olacağız" şeklinde konuştu.

KARDEMİR’in yapacağı yeni yatırımlar sonrasında Çin tehdidinden kurtulacağını belirten Kılavuz, "Çin’in üretimi Türkiye’nin üretiminden 2 misli fazla artıyor. Çin 2003 yılında 220 milyon ton üretim yaptı, 2002 yılında ise 180 milyon ton üretim yaptı. Bir yılda 40 milyon ton üretim artırımı yapmış oldu. 2004 yılı içersinde 260-265 milyon ton üretim yapacak. Çin’de yatırımlar gittikçe genişliyor ve büyüyor. Çin çok büyük bir güç. Çin’in nüfusuna baktığımız zaman çelik tüketimi 350-400 milyon tonun üzerinde. Bu şartlar altında önümüzdeki 3-5 sene içinde Çin’den çok büyük bir tehdit olacağını düşünmüyorum ama 3-5 yıl sonrasına bizim hazır olmamız lazım. Onun içinde bizde ray, profil, falmaşin ve slap yatırımlarını planladık. Bu yatırımlarbsinde son aşamaya geldiklerini belı tamamladığımız zaman, Çin’in Türkiye’ye ray, profil ve kalitesi yüksek ürünleri satabileceğini zannetmiyorum. KARDEMİR bu yatırımları yaptığı an Çin tehdidinden kurtulmuş olacak ve ok fazla etkilenmeyecek" dedi.

karabük
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2004 Perşembe 10:17:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?