18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

Belediye Başkanı Erer'e anlamlı ödül

Karabük Belediye Meclisi'nin 7 Haziran 2006 tarih ve 20 sayılı kararıyla kabul edilen "Karabük Belediyesi sınırları içerisinde açılacak olan işyerlerine Türkçe isim verilmesine dair yönetmelik" ve Karabük Belediyesi'nin yaptığı diğer kültürel hizmetler nedeniyle onur ödülüne layık görülen Belediye Başkanı Hüseyin Erer'e ödülünü, Türk Dil Kurumu Başkan Vekili Prof. Dr. Recep Toparlı verdi. 

Karabük Belediyesi'nde düzenlenen ödül törenine Vali Cemalettin Sevim, AK Parti Karabük Milletvekili Ali Öğüten, Karabük Belediye Başkanı Hüseyin Erer, Türk Dil Kurumu Başkan Vekili Profesör Dr. Recep Toparlı, Genel Sekreter Ali Karaçalı, Şube Müdürü Sami Korkmaz ile belediye meclis üyeleri katıldı. Törende yaptığı açıklamada, Türkçe'nin hayatın her alanında etkin kılınması amacıyla yürüttükleri etkinliklerin süreceğini belirten Türk Dil Kurumu Başkan Vekili Prof. Dr. Recep Toparlı, "Biz eskiyi inkar etmiyoruz. Dilimize girip artık bizim olmuş, halkımızın benimsediği ve çok çeşitli anlamlar kazanan kelimeleri 'Arapça ve Farsça kökenlidir' diye atma gibi bir eğilimimiz yok. Kullanılan bazı kelimeler bizim dilimize girmiş ve Türkçeleşmiştir. Türkçe, dünyanın en eski ve en çok konuşulan 5 dilinden biri. Türkçe, zenginliğini tarihinden alıyor" diye konuştu. 

İşyerlerinde Türkçe adların kullanılması gerektiğini vurgulayan Toparlı, "Son zamanlarda dilimizde bir yozlaşma, bir kirlenme ve bozulma harekatı başladı. Caddelerde ve sokaklarda gezerken 'Acaba burası Türkiye mi?' diyoruz. Birbirine inat herkes, yabancı kökenli kelimeleri yabancı kurallara göre alıp bilinçsizce ve şuursuzca bir hareketin içine girdi. Biz, Türk Dil Kurumu olarak bütün bunlarla mücadele ediyoruz. Bizim asıl amacımız, Türkçe'nin öz güzelliğini ortaya çıkarmaktır. Türkiye'nin her tarafında Türkçe'nin güzelliğini anlatacak konferanslar düzenledik. Son zamanlarda belediyelerimiz de Türkçe işyeri adları kullanılması yönünde kararlar alıyor. Şu ana kadar 15-20'nin üzerinde belediyeyi ödüllendirdik. Karabük Belediye Başkanımız Hüseyin Erer'e de böyle bir çalışma başlattıklarından çok teşekkür ediyorum ve başarılarının devamını diliyorum" ifadelerini kullandı. 

Daha sonra bir konuşma yapan Başkan Erer ise, "Türkler'in yaşadığı bir ülkede dil kirlenmesi öyle boyutlara ulaşmış ki, artık önlem almak zorundayız. Bu duyarlılığı toplum olarak hissediyoruz. İnşallah bundan sonra bu durum tersine döner. Birliğimizi, kimlik ve kişiliğimizi koruyarak dünyanın onurlu bir üyesi olmaya devam edeceğiz" dedi. 

Vali Cemalettin Sevim de, "Belediye meclisimizin almış olduğu bu karardan dolayı kendilerini tebrik ediyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu ödülü aldıklarından dolayı vali olarak çok gururlandım. Başarılarının devamını diliyorum" ifadelerini kaydetti.
 
Konuşmaların ardından Karabük Belediye Başkanı Hüseyin Erer'e ödülünü, Türk Dil Kurumu Başkan Vekili Prof. Dr. Recep Toparlı verdi. Ödünü alkışlar eşliğinde alan Belediye Başkanı Erer, "Bu ödülü 120 bin kişilik Karabük ailesi adına alıyorum" dedi. 

Başkan Erer de, daha sonra Toparlı'ya bir buket çiçek ve Karabük'e özgü hediyeler vererek teşekkür etti.
İHA
Yayın Tarihi : 18 Temmuz 2006 Salı 18:52:58
Güncelleme :18 Temmuz 2006 Salı 19:15:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ismail coşkun IP: 85.107.240.xxx Tarih : 19.07.2006 10:38:50
Bence bu ödülü gerçek anlamda hak etmedi. Ancak böyle bir başlangıç yaptığı için verildi sanırım. Bu ödülü hak etmesi için mevcut olan işyerlerindeki yabancı isimlerin değiştirilmesi gerek. yeni açılan pastaneye niye yabancı isim verildi peki. Yine de tebrik ederim.