18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

Ceylan, gündemi değerlendirdi

TBMM Dış İlişkiler Komisyonu Başkan Vekili ve MKYK üyesi AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ceylan, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine kabulünü değerlendirdi.


Ceylan, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler geçici üyeliğine seçilmesinin İslam dünyası ve Türk dünyası adına olumlu bir gelişme olduğunu belirterek, bunun Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik sürecini hızlandıracağını, itici bir rol oynayacağını söyledi.


Ceylan, Türkiye'nin 17 Ekim tarihinde 47 yıl aradan sonra Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmesini Türkiye'nin dış politikası açısından büyük bir gelişme olarak değerlendirdi. AK Parti Milletvekili ve TBMM Dış İlişkiler Komisyonu Başkan Vekili Mehmet Ceylan, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmesini, hükümetin dış politikada oynadığı aktif, katılımcı, paylaşımcı rolünün bir yansıması olduğunu ifade ederek şunları söyledi: "Türkiye 47 yıl önce
1961 yılında BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine Polonya ile birlikte bir yıllığına seçilmişti. 47 yıl aradan sonra yeniden gizli oyla ve 151 oyla seçilmesi Türkiye adına, Türk Milleti adına gurur verici bir gelişme."


Türkiye ile birlikte oylamaya katılan Avusturya'nın 128, İzlanda'nın ise 87 oy aldığını anlatan Ceylan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sonuç sadece Türkiye'de değil tüm dost ülkelerde, İslam dünyasında ve Türk dünyasında mutlulukla karşılandı. Türkiye 1992, 1996 ve son olarak 2000 yılında BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği için başvuru yapmıştı. Beş yıldır Türkiye yoğun bir diplomasi yürütüyor. Yapılan yoğun çalışmalar sonucu bu başarı elde edilmiştir."


BM Güvenlik Konseyi'nin çok önemli görevleri olduğunu anlatan Ceylan, sözlerine şöyle devam etti: "BM diğer organlarının almış olduğu kararlar tavsiye niteliğindedir. Güvenlik konseyinin almış olduğu kararlar ise emredici ve bağlayıcı niteliktedir. Güvenlik Konseyi'nin görevi Birleşmiş Milletlere üye olan ülkelerin güven ve istikrarını sağlamaktır. Yani dünyanın 1. derecede güvenliğinden sorumlu bir organ. Bizim Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyine seçilmemiz başta dost ülkeler olmak üzere tüm Türk dünyası ve İslam ülkelerinde önemli bir gelişme olarak karşılanmıştır. Mesela biz BM Güvenlik Konseyine seçildikten hemen sonra bir açıklama yapan Ürdün Başbakanı 'Biz artık kendimizi bu coğrafyada daha güvende hissedeceğiz' demiştir."


Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi'ne seçilmesinin Türkiye'ye yansımalarının olumlu olacağını anlatan Ceylan, şöyle konuştu: "Türkiye bu kararla prestij kazanmıştır. Dünyada güvenirliliği bir kez daha tescil edilmiştir. İtibarı artmıştır. Türkiye bundan sonra sözü daha çok dinlenen bir ülke olacaktır. Özellikle terörle mücadele konusunda etkili olacaktır."


Türkiye'nin çok sorunlu bir coğrafyada bir cenderenin ortasında olduğunu anlatan Mehmet Ceylan, şunları söyledi: "Aktif ve katılımcı dış politikalarda rol almamız, bugün Türkiye'nin yüksek bir oyla BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmesinde büyük rol oynamıştır. Artık kendi sorunlarımızı endirekt değil direkt taşıyacaktır. Sadece kendi sorunlarımızı değil bulunduğumuz coğrafyadaki sorunları da taşıyarak komşu ve dost ülkelerin sorunlarının çözümünde de büyük rol oynayacaktır. Komşu ülkeler, Türk dünyası ülkeleri, İslam ülkeleri Türkiye üzerinden kendi tezlerini anlatma imkanı bulacaklardır."


Türkiye'nin hatırlanacağı gibi Rusya ile Gürcistan arasında, Suriye ile İsrail arasında arabuluculuk rolü üstlendiğini belirten Ceylan, sözlerine şöyle devam etti: "Yani özetlersek, hükümetimiz son beş yılda statükocu dış politikayı bir kenara bırakıp daha aktif, katılımcı, politikalar yaparak bugünkü başarıyı yakalamıştır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin geçici beş, daimi ise 10 üyesi var. Türkiye'nin büyüyen ekonomisi, istikrarlı politikası daha da güçlenerek önümüzdeki dönemde BM Güvenlik Konseyi daimi üyeliğine de seçilecektir. Bu süreçte Türkiye öncelikle kendi konumunu güçlendirmeli. Tüm unsurlar gerçekleştiğinde daimi üyelik çok uzak değildir."


AB Birliği yolunda da Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmesinin itici bir güç olacağını vurgulayan Ceylan, üyelik sürecini hızlandıracağını da sözlerine ekledi.

İha
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2008 Çarşamba 14:21:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?