18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

Çırpınırdın Karadeniz'in galası yapıldı

Sözleri 1914'de Osmanlı'nın 1. Cihan Savaşı'na iştirakini büyük bir heyecanla izleyen Azerbaycan'ın milli şairi Ahmet Cevat tarafından yazılan "Çırpınırdın Karadeniz" türküsüne çekilen klibin galası Bakü'den sonra Karabük'ün Safranbolu ilçesi, Cinci Han Oteli'nde gerçekleştirildi.


Karadeniz Sivil Toplum Kuruluşları Konfederasyonu (KASTOB), Safranbolu Belediyesi, Azerbaycan Kafkasya Medya Eğitim Merkezi ve Asiya Diyalogu İçtimai Birliği tarafından yapımı üstlenen klip ve belgesel projesi olan "Çırpınırdın Karadeniz" Azerbaycan halk türküsünde 1918 yılında Güney Kafkaslar'da Azerbaycan Türklerine uygulanan soykırımı önlemek üzere gönderilen Enver Paşa'nın kardeşi Nuri Paşa komutasındaki Kafkas İslam Ordusuna şükran olarak bestelendiği bildirildi.
"Çırpınırdın Karadeniz" türküsünün klibinin galası gecesinde konuşan KASTOB Genel Başkanı Hasan Ekşi, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın manevi desteği ile hazırlanan klipin Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Birliği (SSCB) döneminde yasaklandığını, ancak 1992 yılında Azerbaycan Devlet Sanatçısı Azerin tarafından yeniden okunduğunu dile getirdi. Ekşi konuşmasını şu sözlerle sürdürdü;
"Hangi mezhep, hangi din ve hangi etnik kökenden olursa olsun bu ülke topraklarında birlik olmak zorundayız Aynı alfabeye geçerek aynı dili konuşmamız lazım. Buna ihtiyacımız var. Dilimize sahip çıkmalıyız ve birbirimizi anlamamız lazım. Konfederasyon olarak "Son Vals"ten sonra "Çırpınırdın Karadeniz"i çektik. Sırada "Kara Fatma" klibinin çekmeye hazırlanıyoruz. Geçmişlimizi öğrenemezsek geleceğimize sahip çıkamayız."


Klibin Safranbolu'da çekilmesine katkı sağlayan Karabük Dernekler Federasyonu (KARDERFED) Genel Başkanı Cevdet Akay ise, tarihi mekanda tarihimize ışık tutan bu belgeselin yapımında emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum dedi.
Klibin gösteriminden sonra Azerbaycan Devlet Sanatçısı Azerin yoğun istek üzerine sahneye çıkarak türküyü canlı olarak seslendirdi.

Dakikalarca ayakta alkışlanan Azerin daha sonra seslendirdiği Türklük şarkılarını okudu. Gala gecesinin sonunda emeği geçenlere birer plaket takdim edildi. Cinci Han otelde gerçekleştirilen gala gecesine, Karabük Vali Vekili Mustafa Tapsız, AK Parti Karabük Milletvekilleri Mustafa Ünal, Mehmet Ceylan, Cumhur Ünal, CHP Parti Meclis Üyesi Berhan Şimşek, Karabük Belediye Başkanı Hüseyin Erer, Safranbolu Kaymakamı İzzettin Küçük, Safranbolu Belediye Başkanı Nihat Cebeci, Yenice Belediye Başkanı Mustafa Akay ile çok sayıda Dernek ve Federasyon Birlik başkanları katıldı.

iha
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2008 Cumartesi 10:09:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?