18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

Diş sağlının önemi anlatıldı

Karabük Valiliği Proje Üretim ve Sinerji Merkezi, Karabük İl Sağlık Müdürlüğü işbirliği ile hazırlanan Diş Dostu İl Karabük projesinin tanıtımı Karabük Üniversitesi Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz konferans salonunda yapıldı.


Tanıtım programına Vali Can Direkçi, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal, İl Sağlık Müdürü Korkut Eren, İl Emniyet Müdürü Zekeriya Kahraman, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Beşler, Hastane Başhekimleri, Daire Müdürleri, Eflani Belediye Başkanı İbrahim Ertuğrul, Sivil Toplum Örgütü Başkanları, Siyasi Parti Temsilcileri ve öğrenciler katıldı. Proje ortaklarından Karabük Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dt. Devrem Fettahoğlu yaptığı konuşmada, "Karabük ilimizde verdiğimiz tedavi hizmetlerinin artması ve hekime kolay erişimin sağlanmasını amaçladık. Daha önce diş hekimine ulaşamamış halkımız da artık bu hizmete kavuşmuştur. Hasta sayımızın gün geçtikçe artması Karabük halkının, diş sağlığına verdiği önemin arttığının bir göstergesidir. Bu bizi bir yandan sevindirirken, bir yandan da ilçelerle beraber yaklaşık 220 bin nüfusu olan bu şehrimizde, bu kadar çok ağız ve diş sağlığı problemi olmasına üzülmekteyiz. Bu nedenler bizi farklı tedavi yöntemlerine yönlendirmiştir. Projemizin de asıl amacı, ağız ve diş sağlığı rahatsızlıkları oluşmadan, önlememiz gerektiğini ortaya koymuştur. Hiç şüphe yoktur ki, bu da koruyucu diş hekimliğidir" dedi.


Diş Dostu İl Karabük projesinin tanıtımına katılan İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Beşler ise şöyle konuştu:


"Merkezimiz tarafından ilimiz merkezindeki tüm resmi, özel ilköğretim okullarımızın 1. sınıfları ile ana sınıfları ve müstakil anaokullarımızda ki toplam 2 bin 876 öğrencimizin Ağız ve Diş Sağlığı taraması gerçekleştirildi. Taramalarda 10 bin 142 çürük diş tespiti yapılmıştır. Ayrıca okullarımızda tarama yapılan sınıfların öğretmen ve öğrencilerine uzman hekimlerimiz tarafından ağız ve diş sağlığı eğitim verilmiştir." İl Sağlık Müdürü Korkut Eren ise yaptığı konuşmada, "Diş ve diş eti hastalıklarının toplumda yüzde 85'lere varan sıklıkta görülmesi, bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Yapılan çalışmalarda ağız ve diş hastalıkları, tedavi edilmediğinde veya tedavisi geciktiğinde üst solunum yolları enfeksiyonları gibi birçok hastalığın arttığı saptanmıştır. Diş Dostu İl Karabük projesindeki temel hedefler, gebenin ağız diş sağlığının korunmasına yönelik koruyucu hekimlik ve tedavi hizmetlerini almasını sağlamak, çocukların ağız ve diş sağlığı muayenelerinin gerçekleştirilmesi, İlköğretim okullarında tüm öğrencilerde ağız ve diş sağlığı bilinicinin arttırılması, diş fırçalama alışkanlığının kazandırılmasıdır" diye konuştu.
Konuşmaların hemen ardından, Karabük Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekim Yardımcısı Dt. Ali Burak Yücel Diş Dostu İl Projesi'nin sunumunu gerçekleştirdi. Programda, A.Ü Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurhan Özalp, 'Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Programları', A.Ü Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ufuk Toygar Memikoğlu, 'Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Programlarında Ortodontinin Yeri', Karabük Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekim Yardımcısı Dt. S. Duygu Akarsu Şentürk, 'Diş Fırçalama Teknikleri', Karabük Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekim Yardımcısı Dt. Onur Kepez ise 'Beslenmenin Diş Çürüğüne Etkisi' konularında katılımcılara bilgiler verdi.

iha
Yayın Tarihi : 16 Mart 2008 Pazar 01:43:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?