18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

Dünya Gıda Günü

Karabük Tarım İl Müdürü Muhsin Temel, Dünya Gıda Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, dünyanın açlık tehdidi altında olduğunu söyledi.
Tarım İl Müdürü Muhsin Temel, dünya nüfusunun her geçen gün hızla artmasının açlık ve beslenme konularını gündeme getirdiğini belirterek, "6 milyara yaklaşan dünya nüfusunun 500 milyondan fazlası açlık tehdidi altında bulunuyor" dedi. 

Temel, "Gıda ve beslenme, yüzyılımızın önde gelen meselelerinden biridir. Dünya nüfusunun her geçen gün hızla artması açlık ve beslenme konularını gündeme getirmiştir. 6 milyara yaklaşan dünya nüfusunun 500 milyondan fazlası açlık tehdidi altında bulunmaktadır. Bunun yanında 1 milyar insan da yetersiz beslenmeyle karşı karşıyadır. Bir milletin kalkınması ve ekonomik gelişmesinde yüksek vasıflı insan gücüne sahip olmasının önemi büyüktür. Bunun ilk şartı da dengeli ve yeterli beslenmedir" dedi. 

Ülkemizdeki protein tüketiminin ileri ülkelerin tüketimiyle hemen hemen aynı olmasına rağmen tüketilen bu proteinin hayvansal olan miktarının dünya standartlarının çok altında olduğunu vurgulayan Muhsin Temel, "Bu durumda ülkemizde dengesiz beslenme söz konusu olmaktadır. Dengesiz beslenmede vücudun ihtiyacı olan enerji temin edildiği halde sağlık için gerekli olan protein ve vitaminler yeterli çeşit ve miktarda temin edilememektedir. Örneğin nişastalı yiyecekler karın doyurma hissi verdikleri halde vücudun zihinsel ve bedensel gelişmesini sağlayan protein ve vitaminler açısından yetersiz kalmaktadır. Yeterli ve dengeli beslenmekte önde gelen hususlardan biri de gıda maddelerinin satın alınması sırasında ortaya çıkmaktadır. Zira satın alma işlerini doğru yapmak hem sağlık, hem de bütçe için gerekli bir husustur. Besinleri satın alırken kalitesi ve sağlığa uygunluğu düşünülmelidir. Açıkta satılan yiyecekler yerine ambalajlı olanlar tercih edilmeli, ambalajlarının yırtık, delik ve bombeleşmiş olmamasına dikkat edilmelidir" şeklinde konuştu. 

Temel, 2006 yılı dünya gıda günü teması olarak "Gıda Güvencesi için Tarıma Yatırım"ın belirlendiğini de ifade ederek, kırsal alanlarda su, yol, enerji ve iletişim gibi altyapı yatırımlarının tarımsal büyümeyi alevlendirmede çok önemli bir role sahip olduğuna dikkat çekti.
iha
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2006 Salı 19:49:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?