22
Mayıs
2024
Çarşamba
KARABÜK

Eflani hindileri pazarda

Karabük'ün Eflani ilçesinde hindiler, Yılbaşı öncesi canlı ve kesilmiş olarak pazarda satışa sunuldu.

Satışa sunulan hindiler tamamen köylerde doğal ortamda, suni hiçbir yem verilmeden yetiştiriliyor ve asıl lezzetinin de buradan geldiği belirtiliyor. Eflani ilçesinde 8000 adet hindi olduğu tahmin ediliyor. Vatandaşlar, hindi yetiştiriciliğinin çok zor bir iş olduğunu ve fiyatlarının bundan dolayı yüksek olduğunu ifade ediyor.

Doğal ortamda yetişen dişi hindilerin ağırlıkları yaklaşık 4 ile 8 kg, erkek hindilerin ise 5 ile 12 kg arasında değişiyor. Dişi olanlar 100 ile 150 lira, erkek olanlar ise 80 ile 150 liradan alıcı buluyor. Kilogram satışı ise 15 ile 25 lirası arasında yapılıyor. Dişi hindiler yağlı olmasından dolayı tercih ediliyor. Hindilerin İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri tarafından sürekli kontrol altında tutulduğu belirtildi.

BANDURMA YEMEĞİ MEŞHUR

Karabük ve Kastamonu yörelerine ait hindi yağı ve suyundan bandurma adı verilen çok lezzetli yemek yapıldığı biliniyor. Bandurmanın asıl malzemeleri yufka (serme) ve hindi suyudur. Pişirilen yufkalar katlanır. 3 -4 parçaya kesilir. Hindi suyuna batırılan parçalar içi yağlanmış hafif ateşte tepsiye dizilir. Tepsi içine değişik şekillerde diziler yapılır. Her katın arası ayrıca eritilmiş tereyağla yağlanır. Yufkalar tepsiye daire biçiminde ortası yüksek ve delik kalacak şekilde dizilir. Yufkaların ortasındaki boşluğa yağlı hindi suyu dökülür ve üzerine de pişirilen hindi konularak sıcak olarak servis yapılır.

CHA
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2012 Perşembe 14:20:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?