18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

Ekonomik kriz masaya yatırıldı

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası'nın küresel ekonomik krizin Karabük'teki etkileri ve çözüm noktasında alınması gereken tedbiler ile ilgili Karabük'te şubeleri bulanan banka müdürleri ile toplantı yapıldı.


Karabük'te krizin değerlendirilmesi ve çözüm yolları konusunda bilgi alış verişinde bulunuldu.

Banka Müdürlerinin de katıldığı toplantıda Vali Nurullah Çakır, "Mali sektörün temsicileri olan siz bankacıların yanınızdayız demesi herkese moral verir" dedi.
Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ahmet Soykök ve TSO yönetim kurulu üyelerininde katıldığı " Küresel ekonomik krizin Karabük'e etkileri" konulu toplantının açılış konuşmasını Karabük TSO Meclis Başkanı Ahmet Soykök yaptı. Soykök krizi dünya ve Türkiye açışından değerlendirerek, "Küresel mali krizin dünyaya dalga dalga yayıldığı bir süreçte Karabük'ümüzdeki sıkıntıları reel ve finans sektörünün sıkıntılarını paylaşacağız. Artık bütün dünyanın gündeminde küresel mali kriz var. Hep bunu tartışıyoruz ve bunu konuşuyoruz. Sıkıntılar çok büyük, bir çok ülkelerde hatta bu krizin başlangıç yeri olan Amerika başta olmak üzere Avrupa ve Asya ve bizim ülkemizede kriz intikal etmiş durumdadır. Bütün dünya devletleri bu krizden çıkış noktalarını arıyor, çözüm arıyor fakat ne olacağı konusunda da kimse bir şey bilmiyor. Bu krizin derinliği konusunda gerçekten hiç kimse sonuç ve süreç olarak zaman olarak hiçbir şey söyleyemiyor. Ama bu krizde en önemli ana unsur finans sektörüdür. Bu işin temsilcileri ve çözümü siz bankacılarda yani. Çünkü bütün dünya paranın peşinde. Bütün dünyada görünüyorki paranın bir kaçışı var. Özellikle Amerika tarafına gidişini görüyoruz. Küresel mali kriz ile ilgili ilk olarak 8 Kasım 2008 tarihinde Valimiz başkanlığında geniş katılımlı bir toplantı yaptık. Bu toplantıya reel sektörün temsilcileri katıldılar burada her temsilci burada sıkıntılarını dile getirdi. Burada bütün sıkıntıları masaya yatırdık. Özellikle reel sektörün sıkıntıları çok büyük. Çünkü reel sektörümüz ile finans sektörü iç içe. Bu krizde bankalarımız güçlenmiştir ama sıkıntı reel sektörde var. Reek sektör ürünün üretiyor ve satamıyor, doğal olarak tesislerini kapatmak ile karşı karşıya geliyor. Buda bizim ileriye dönük işsizliğimizi ortaya çıkartıyor. O nedenle siz bankacılar burada çok ön plandasınız. Hizmet verdiğiniz finans sektörleri gerçekten çok önemli işlevler üstlenmişlerdir ama siz bankacılarında bir finans çerçevesi içinde iş yaptığınızı biliyoruz. Asla biz bankacılara müdahil değiliz. Ama sizlerin insiyatifinizi kullanacağızı reel sektörümüze destek vereceğini inancı içersiydeyiz. Bu konuda da sizlerden çok büyük destek istiyoruz, reel sektörün yaşaması ve ömrünü sürdürmesi açısından" dedi


Mali krizin olduğu dönemde banka temsilcilerinin yanınızdayız demesi herkese moral vereceğini belirten Vali Nurullah Çakır, "8 Kasım, 19 Kasım tarihlerinde kendi ilimizin genel anlamdaki mali yapısı, üretim yapısı, sanayi yapısı diğer alanlarla ilgili elinde imkanı olanımızdan olmayanına kadar acaba bizlerin yardım edebileceğimiz bir olgu varmı diye bir araya geldik. Bir kısımları toplantıları açıkçası sonuç elde edildi veya edilmedi gibi yargılama gibi yerine bir araya gelip bir kısım sıkıntaları paylaşmanın her zaman avantajlı olacağını vurgulamak istiyorum. Buradaki toplantı bile birbirmize moral verme anlamında bir desteğin olabileceğini inanıyorum ve ben onun içinde her türlü toplantıyı yararlı görüyorum. Bu toplantılar birbirimizi üzme toplantısı değil, birbirimizi eleştirme toplantısı olarakta algılamayın. Küresel mali kriz olsa veya olmasa dünya konjektöründe böyle olgu olsa veya olmasa zaman zaman bankacı arkadaşlarımız bireysel ziyaretlerinde veya onlara bizim yaptığımız bireysel ziyaretlerde gündeme getirdiğimiz belli konularda vardı. Büyük bir organizayon şemasına ait bankacılık sektörünü bütün Türkiye'de ve dünyadaki sistemin tek başına bir hücresi olan bir Karabük Şubesi'nden değiştirililmeyeceğinin bilinci içerisindeyiz. Kimseden özel bir beklentimizde yok bu anlamda. Yani dünyadaki bankacılık sektörünün, Türkiyedeki bankacılık gelişim sektörünün sadece Karabük Şubesindeki yönetici arkadaşlarımız kendi özverileri ile bunu bitirme umudunda değil. Şu ortamda mali sektörün temsicileri olarak sizler bizde sizlerin yanınızdayız demek bile bir moraldir" dedi.


Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

iha
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2008 Cuma 16:27:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?